Избрани Новини

Устойчиво енергийно развитие - основен проблем на Югозапада

Финансирането на мерките за ЕЕ се очертава като приоритетно за настоящия многогодишен бюджетен период на ЕС

Енергийната политика на Република България е изцяло съобразена с основните цели на енергийната политика на Европейския съюз за енергийна сигурност, конкурентоспособност и устойчиво развитие, с тези думи областният управител Бисер Михайлов откри заседание на Областен съвет за устойчиво енергийно развитие. На него присъстваха главният секретар на област Благоевград Диана Атанасова, заместник областният управител Анна Бистричка, представители на: Агенция на устойчиво енергийно развитие; „Клъстер възобновяеми енергийни източници“, ЮЗУ „Неофит Рилски“, директорът на РИОСВ, общините от област Благоевград.

Нашата цел е да съдействаме за по ефективно изпълнение на държавната политика по енергийна ефективност /ЕЕ/ и възобновяеми енергийни източници /ВЕИ/ и да осъществяваме координацията между институциите в област Благоевград чрез провеждане на информационни кампании за запознаване по проблемите в областта на енергийната ефективност. Основните ни задачи са свързани с наблюдение на общинските планове и програми за енергийна ефективност, информиране на обществеността и координация на институциите имащи отношение към ЕЕ. Финансирането на мерките за ЕЕ се очертава като приоритетно за настоящия многогодишен бюджетен период на ЕС. Мерките за ЕЕ на национално равнище включват голям резерв за икономии на енергия в санирането на държавните и общински сгради, каза областният управител. Бисер Михайлов уточни, че инвестирането на евросредства в енергийната ефективност на сградите се очертава като приоритет за страните членки на ЕС.

Изпълнението на задълженията на общините по Закона за енергийна ефективност и Закона за енергия от възобновяеми източници презентира гл. експерт Цветомира Кулевска от Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Според нея органите на държавната власт и на местното самоуправление са длъжни да имат разработени планове и програми за енергийна ефективност, които се разработват в съответствие с Националната стратегия за енергийна ефективност. Същите отчитат специфичните особености на регионалните планове за развитие на съответните райони за планиране и перспективите за постигане на устойчиво икономическо развитие.

Дейността на сдружение „Клъстер възобновяеми енергийни източници“ представи Пламен Тодоров. Клъстера обединява търговски дружества-производители на енергия от възобновяеми енергийни източници, инсталации за производство на енергия от слънце и вятър, доставчици на машини и оборудване за енергийния сектор, строително инвестиционни компании и други.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов