Избрани Новини

Тарифа! 400 евро рекет за ТИР на ГКПП-Гюешево

350-400 евро е рекетът, искан от митничарите на ГКПП-Гюешево, за да пуснат товар, пътуващ към Косово

За Македония е 100-150 евро, за Черна гора - 50 евро. Тарифата зависи от това дали минава само камион, или е с ремарке, според тонажа на стоката и т.н.

Това гласят показанията на тираджията превозвач Петко Петков (44 г.), прочетени днес пред Кюстендилския окръжен съд. Петков бе разпитан като свидетел по делото срещу трима митничари от Гюешево, задържани за подкупи при акция на антимафиотите на 30 май 2013 г. Мъжът обаче каза, че не си спомня добре случая, не може да разпознае подсъдимите и т.н. Затова се наложи да бъдат прочетени протоколите от разпита му по време на разследването през миналата година, пише "Труд".

Процесът е срещу Данаил Давидков (46 г.), Михаил Мартинов (43 г.) и Красимир Петров (50 г.). Обвинението срещу тях е за подкуп. Всеки от тримата е заплашен от присъда до 10 години затвор.

Петко Петков разказал пред ченгетата, че веднъж сложил в документите за митническа обработка по-малка от определената сума. Единият от митничарите веднага му обърнал внимание, че намира не това, което е очаквал. "Имах само 3-4 тона в камиона за Македония, не беше пълен - затова и сумата беше по-малка", обяснил Петков. По думите му имало договорка между македонците и албанците, собственици на превозвания товар, и митничарите по колко пари да се дават на пункта. "Получателите ни дават парите. Ние, шофьорите, само си подаваме на гишето заедно с документите, като не трябва да прегъваме листовете, за да се знае, че вътре има пари, както е договорено предварително", обяснява тираджията свидетел Петков.

Митничарското дело продължава на 2 февруари догодина.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)