Избрани Новини

Рудник "Ораново" отнесе 5000 лева глоба

Рудник "Ораново" край Симитли ще трябва да плати 5000 лв. глоба, наложена от Инспекцията по труда

Фирмата концесионер "Пирин Ораново" искаше отмяна на наказателното постановление, но съдът на първа инстанция го потвърди, като решението може да се обжалва. Глобата е за нарушения на Правилника за безопасност на труда в подземните въглищни рудници и Закона за безопасни условия на труд, пише "24 часа".

На 16 юли м.г. в мината се свлече земна маса, която затрума 4-ма работници. Двама от тях бяха извадени часове по-късно, а останалите мъртви миньори бяха намерени двайсет дни след това.

Веднага след инцидента в рудника започна пълна проверка на Инспекцията по труда. Установено било, че при работата не е спазен утвърдения технологичен паспорт за прокарване и укрепване на 64-а галерия, където стана трагедията. Трябвало е добивът на въглища да започне от най-далечния край на галерията към нейния изход. Вместо това се започнало първо от средната лента, а след това от най-близката до изхода. Заради нарушената поредност на изземването на пластовете, бе съставен актът.

Все още пък разследването за трагичния инцидент не е приключило. Образуваното досъдебно производство за смъртта на 4-мата се води срещу неизвестен автор.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов