Избрани Новини

Благоевградчанинът, който преби до смърт баба си, остава зад решетките

43-годишният благоевградчанин Сотир Атанасов, който бе арестуван и обвинен за убийството на баба си, остава зад решетките

Окръжният съдия Илияна Стоилова му определи мярка „задържане под стража“, каквато поиска на вчерашното заседание наблюдаващият прокурор Весела Стоилова.

Разследващите полицаи са установили, че на 9-и декември той е отишъл в дома на 87-годишната Митра Йотова в кв. „Струмско“, за да й търси пари, както често правил. Двамата имали разногласия, че той ги вземал, за да се напие, и дори злоупотребявал с алкохола. Тогава се спречкали по същия повод и той набил баба си, пише struma.bg.

Доказателства за боя са събрани от разпита на свидетели, които видели старицата, която изглеждала ужасяващо. Пред тях тя разказала, че освен че я удрял, внукът й започнал да я души и да се опитва да й изтръгне езика, за да не може да се оплаче за нанесения побой, посочи прокурорът.

Когато станала разправията, на първия етаж бил синът на старицата, който е инвалид. Той обаче не чул нищо, тъй като работел телевизорът, а и майка му нищо не му казала. Бабата се появила насинена пред магазинерката, която, като видяла как изглежда, веднага казала на нейните роднини.

На 10-и декември я завели на преглед при личната лекарка д-р Мущрина, на която бабата обяснила, че не може да диша. Джипито премерило кръвното й налягане, установила насинявания по тялото и дала направление за ортопед и невролог на старицата.

На 11-и декември около 15 часа баба Митра е открита мъртва от роднината й от Симитли Росен Маламов, който я намерил паднала от леглото на пода. Според съдебния медик, извършил аутопсията, причината за смъртта на бабата е механична асфикция, т.е. удушаване.

Адвокат Милуш Бараков изрази огромно съмнение, че бабата е починала от жесток побой, нанесен от нейния внук. „Ако има безспорни доказателства, че той е извършил убийството, нека бъде задържан, но такива няма. В разпита си личната лекарка д-р Мущрина твърди, че не е констатирала тежки увреждания, а някакви насинявания. Как така не са я приели в болница, а тя си е бъбрила, разказвала е пред роднини... и след това е починала? Моят подзащитен няма материален интерес да убие баба си, защото е получавал пари от нея. Признал е, че я ударил по носа, но след това се е извинил. Трябва да излезе на свобода, за да може да разпита тук-там и да разбере кой е убиецът“, заяви в защитната си пледоария адвокат Милуш Бараков.

Прокурорът репликира, че тепърва ще се установява дали е била адекватна лекарската помощ. Сотир Атанасов също поиска да каже нещо по случая, но съдията не му разреши да дава обяснения по обвинението, а само по мярката.

„Не съм убил баба си и никога не съм имал намерение. Признах си, че съм я ударил по носа. Тя ме издържаше, защото съм безработен. Помага ми и брат ми, който работи в чужбина“, разясни 43-годишният мъж.

Той живеел в апартамента си на ул. „Марица“ сам, тъй като се развел със съпругата си, която заминала с дъщеря им за Англия.

Съдия Илияна Стоилова му наложи най-тежката мярка за неотклонение, която може да се обжалва пред САС.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов