Избрани Новини

Фермерът, собственик на стадо биволи, Д. Дункин: Отровиха кучетата ми пазачи

Отказва се да гледа животни

Отровиха кучетата пазачи на фермера от Сапарева баня Димитър Дункин и двете му котки. Той единствен в цялата бивша Дупнишка околия от 10 години отглежда биволи. Пред репортер на „Струма“ Димитър Дункин разказа:

"За втори път ми тровят кучетата, които пазят стадото ми от 16 биволи по време на паша. Имам експертно решение от лекар ветеринар, който прегледа отровените животни и състави протокол. От два месеца намалиха цената на биволското мляко от 1,40 на 1,00 лв. от мандрата в Симитли, където предавах млякото. Спрях да го давам в мандрата. По 150-200 л мляко слагам във фризера всеки ден. С част от него правя кисело мляко, другото го раздавам на приятели, но 200 л. не мога да ги раздам или подквася,тъй като няма къде да го реализирам. За да произвеждам кашкавал, сирене и други млечни продукти, трябва да оборудвам отделна стая по стандарт на Агенцията по храните с необходимата апаратура, която втора ръка струва около 7000 лв., но аз ги нямам. Започнах да отглеждам биволи през 2004. Тогава броих  20 000 лв. за 8 биволици. Стигнаха до 40, сега са 16. От Държавен фонд „Земеделие” обещаваха по 20 000 лв. на година. Миналата година подадох документи за подпомагане по програмите. Чиновниците ми казаха, че ще получа субсидия от 15 000 лв. След това се отметнаха и ми казаха, че ще получа пари само за 8 от животните в размер на 7500 лв. Отказвам се да гледам животни. Отвсякъде те притискат. Дори и кучетата и котките пречат на някого и ги отровиха.
Пенсионер съм по болест. Преди години получих инфаркт и получавам пенсия. На нея имам запор, който изтече през месец август, изплатих сумата, но продължават да ми удържат пари от пенсията. Удържаха ми 12 000 лв. за това, че пребих един човек, когото заварих в момент да се цели с пушката в биволите. Искаше да ги избие. Ядосах се, взех му пушката, свих и цевта и пребих стрелеца. Той ме осъди и му платих за побоя. На млади години лежах в затвора. Заедно с двама приятели обрахме бензиностанцията при Кочериново и ни осъдиха. Платих си за грешката. Реших да стана добър човек, създадох семейство. Имам две дъщери. Тези дни пак съм на дело. Съдят ме за две пушки и капсулдетонатор, които откриха полицаите в дома ми. Оръжието е останало от баща ми. Прокурор Гюрова от Дупнишки районен съд иска от съда да ме хвърли за 6 м. в затвора. Кой ще се грижи за биволите? Продавам всичко и отивам на работа в чужбина. Преди години работих като шофьор в Италия. Имах си стаичка. Чистичко, топличко. Сега с животните съм до колене в кал и тор и нямам една стотинка, само хамалогията от мен. И да искаш да се промениш да станеш добър човек, при тия условия не може да стане", приключи разказа си Димитър Дункин.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)