Избрани Новини

Иманяри разкопали Арбанаси

Животът

24-12-2014, 10:00

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Иманяри разкопаха великотърновското село Арбанаси, за да дирят злато на турски бей, разказа "Труд". Търсачите на зарити съкровища дори са разбили старинни чешми в архитектурния резерват заради легенда, в която се твърди, че под селото има скрито имане.

"Зейнаха дупки от по метър. Злосторниците копаят нощем и нанасят сериозни поразии. От тук минават хиляди туристи", гневят се жители на Арбанаси.

Великотърновски историци пък разкриват, че преданията за злато съществуват от столетия, тъй като край селището са се виели някогашните римски пътища."Иманярите са привлечени от легендата за турското съкровище на великия везир Рустем Паша, който владеел региона около Търново през първата половина на XVI век. Рустем трябвало да прати на султана приходите от данъци, но войниците му решили да го оберат. Той обаче научил и им направил засада. За да не бъдат хванати, те скрили плячката край чешмите в Арбанаси", обясняват историци.

Според арбанасчени наскоро търсачи на древни иманета открили златна монета от този период в района. Находката разпалила разпалила страстите за незаконни проучвания и търсачите се активизирали.

Историците от болярския град пък са категорични, че скрито злато край Арбанаси няма. Кметът на туристическото селище Тошо Кръстев потвърди, че предания за злато има от много години, но до момента скрито имане не е намирано. Търновски археолози пък признаха, че проучвания в селото не са правени от над 40 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов