Избрани Новини

90% от жители на Пиринско няма да получат удържания данък

Парите

25-12-2014, 09:00

Снимка:

община Благоевград

Автор:

BlagoevgradUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

До урните с данъчно облекчение

200 лв. данъчно облекчение за дете

Коридорите в данъчното днес са пусти

Причината е, че са получавали добавки за гледане на дете, обезщетения за безработица и др.

Над 90% от хората с минимални доходи през 2014 г. в Пиринско и цялата страна няма да могат да получат обратно авансово удържания им данък заради ограниченията при ползване на облекчението, пише struma.com.

Трудовите доходи на тези данъкоплатци попадат в годишния лимит от 4080 лв., който дава право за ползване на преференцията, но извън тези суми хората са получавали други необлагаеми доходи като добавки за гледане на дете, обезщетение за безработица, минимални лихви по дебитни карти, рента и др. Така кръгът от хората, които ще могат да ползват данъчното облекчение, е силно ограничен и се очаква да е около 20 000 души.

Това показва анализ на Националната агенция за приходите, пише в. Сега. По оценки на НАП хората, които са получавали минимален доход по 12 минимални работни заплати през 2014 г., надхвърлят 200 000 души. На извадков принцип са изследвани подробно доходите на част от тях и е установено, че при над 90% от случаите съответните лица са получавали и други необлагаеми доходи и нямат право да ползват данъчното облекчение.

Особеност има и при пресмятането на брутния годишен доход на лицата. В сметките освен получените възнаграждения (без добавката за стаж) трябва да се включат получени ваучери за храна, социално облекло, командировъчни и др. Това допълнително ще ограничи кръга на хората, които попадат под лимита от 12 минимални работни заплати.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов