Избрани Новини

Кой е Дядо Коледа?

В Гърция не съществува традиционно вярване, че Свети Никола носи подаръци на децата

Дядо Коледа (също дядо Мраз), известен по света още като Санта Клаус, Свети Николай, Крис Крингъл, е едновременно исторически и митологичен герой, чието име се свързва с носенето на подаръци на Рождество Христово. Представян е като закръглен старец с дълга бяла брада, облечен в червено и бяло. Някои считат, че съвременният образ на дядо Коледа е създаден от компанията Кока Кола (Coca Cola), която в рекламите си изменя образа на свети Николай.

Българската традиция

В българската литература до 1944 г. се срещат както названието „дядо Коледа“, така и „дядо Мраз“.

През периода 1944 - 1989 г. дядо Мраз носи подаръци на Нова година. Дядото посещава училища, детски градини и домове. Всички деца го чакат с нетърпение. Той носи със себе си огромна торба, пълна с подаръци. След 1989 г. се появява отново името „дядо Коледа“ и подаръците се раздават на Коледа вместо на Нова година.

Произход

Първообразът на добрия старец може да се търси в лицето на Свети Никола, роден и живял около трети – четвърти век във византийската провинция Кападокия, днешна Турция. Той станал епископ много млад. Останал е в историята като благороден, щедър, дълбоко религиозен и посветен на църквата човек. Дарил цялото си богатство на бедните и онеправданите. В памет на неговата щедрост е останала традицията хората да си разменят подаръци.

В Гърция не съществува традиционно вярване, че Свети Никола носи подаръци на децата.

Холандците съкращават тяхното Sint Nicolaas до Sinterklaas, което пък бива поамериканчено до Santa Claus (за първи път в пресата през 1773 г.).

В Турция името му е Ноел Баба и се счита, че е живял в гр. Демре, провинция Анталия, където първоначално е бил погребан Св. Никола, преди да бъде преместен в Бари, Италия.

Легенди, свързани с дядо Коледа

Според легендата, дядо Коледа живее на Северния полюс или в Лапландия заедно с елфи или джуджета, които му помагат за изработването на подаръците за децата. Той лети с вълшебна шейна, карана от елени, и носи подаръци на послушните деца. Елените са: Дашер, Дансер, Прансер, Виксен, Комет, Кюпид, Донер, Блитцен и Рудолф.

Източник: bg.wikipedia.org



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов