Избрани Новини

Чешма напомня за загиналия в Кербала майор Георги Качорин

В надписа обаче липсва неговото име

Чешма от мрамор в центъра на разложкото село Горно Драглище напомня на местните жители и гостите за загиналия при атентат в Кербала през 2003 г. майор Георги Качорин, пише standartnews.com. Тя бе официално открита миналата година навръх 10 - годишнината от трагичната му гибел – на 27 декември миналата година.

Направена е по инициатива на община Разлог, на кметството в селото и най - вече на хората в населеното място. Дни след кончината на майор Качорин местната власт бе готова да кръсти на негово име улицата, където е родният му дом. Но и днес тя продължава да се казва "Първа".

Чешмата е точно пред сградата на кметството. Надписът на нея е по - общ и гласи : "Слава Вам, герои на Горно Драглище, дали живота си за България!". Всички тук знаят, че чешмата е построена най - вече в памет на Георги Качорин. Бащата на Георги – Христо, още преди откриването й обаче изрази учудване, че никъде не е изписано името на сина му.

"Уж чешмата е да се увековечи паметта му, а надписът е различен. Ако е за него, нека се знае. Аз съм наясно, че синът ми не загина за свободата на България, а за други интереси. Озадачен съм, че не е написано името му на чешмата. Тези, които не са от нашия край, няма как да разберат, че е в негова памет", сподели тогава Христо Качорин.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)