Избрани Новини

Бизнесът с "жежка" вода пред фалит! Ромската баня в Кюстендил без пари

Само за м.г. загубите на комплекса са 3 800 лева

Банята в 12-хилядния ромски кв. Изток в Кюстендил е пред фалит и обектът ще бъде отдаден под наем, обявиха от общината. Само за м.г. загубите на комплекса са 3 800 лева, а за отиващата си 2014 г. положението не е по-добро.

Оказва се, че при цена на билета от 3 лева и 2,50 лева за пенсионери в гетото не посещават банята, която е с две отделения - мъжко и женско, с по 8 душа едното, плюс вани и кабини. Ромите обаче се къпят на черпак с кофа от 75-градусовата минерална вода, която карат с каруци. Доставката на бидони с жежка вода в гетото е доходоносен бизнес - един бидон от 80-100 л. е един лев, споделят превозвачи. Съдовете по каруците дори са надписани поименно - освен за къпане, водата масово се ползва и за пране в махалата, пише "Труд".

Банята в кв. Изток беше открита тържествено през 2008 г., обектът струва към 150 хиляди лева. Така или иначе, поради занижени хигиенни навици или заради цената на билета, но ромите не се къпели в нея - въпреки комфорта. Посещаващите я пък вътре чупят, цапат, крадат. Трябвало да се назначи още персонал, което обаче ще оскъпи нещата, отчеляза шефът на минипарламента в Кюстендил Иван Андонов. Затова на заседанието в понеделник съветниците ще вземат решение за отдаване на обекта, към който имало инвеститорски интерес, добави той.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов