Избрани Новини

И кукери от Перник дефилират в Симитли

Фестът е на 10-ти януари на градския стадион в град Симитли

За първи път кукерска група от кукерски Перник са заявили участие във фестивала на кукерските и маскарадните игри в Симитли през януари 2015 година.

Над десет групи, традиционни участници във фестивала в Симитли от цяла България вече са потвърдили участие в дефилето и през януари.

Фестът е на 10-ти януари на градския стадион в град Симитли. Вече е ясен броят на сборните групи от община Симитли, които ще дефилират в XII-то издание на кукерския фестивал. Преди седмица жребий определи и реда на представяне сред групите- домакини, пише simitli.info.

Кукерски групи от всички населени места от община Симитли, от цялата страна и чужбина с ентусиазъм и артистичност показват съхранената и до днес отколешна традиция. И изпитваш гордост, когато дефилират няколко поколения бащи, синове, внуци. „Само заради тази приемственост си струват усилията, които община Симитли полага в тези трудни времена да организира и да събира това множество, което сътворява най-пъстрата и неповторима феерия от цветове, ритъм и традиционни обреди и ритуали на невероятната театрална сцена на открито”, коментират организаторите на фестивала от общинска администрация Симитли.

Кметът на общината Апостол Апостолов, който е и председател на организационния комитет още през месец ноември изпрати официални покани до първите държавни мъже в страната, до всички институции, имащи отношение към съхраняване на традициите, българския дух и българщината.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)