Избрани Новини

В Банско и Разлог продажбите на имоти падат, възбраните растат

Бумът в продажбите на недвижими имоти в района на Банско и Разлог отдавна отмина

В същото време обратнопропорционално на спадащия брой сделки растат възбраните върху недвижими имоти, показа репортерска проверка в Агенцията по вписванията.

Възбраната на недвижим имот се прави като обезпечение на вземане срещу длъжник, преди той да е прехвърлил собствеността си изпреварващо, за да не се окаже след време, че няма нищо на свое име.

Най-често възбраните са заради неизпълнени договори за строителство на жилища, за които е платено “на зелено”. Заради финансовата криза доста предприемачи фалираха и не успяха да довършат сградите. Срещу тях са заведени десетки дела. Когато имотите не са изградени или строителят е в просрочие, единственият начин за удовлетворяване на претенцията е възбраната на имота, пише "24 часа".

Така след края на делото съдия-изпълнител обявява активите за продажба. Възбраната се вписва при съдията по вписванията в район, където имотът се намира. В службата по вписванията в Разлог, която обслужва и община Банско, вписаните възбрани за 2005 г. са били едва 87, а продажбите на имоти - 2023.

През следващите години продажбите скачат и стигат до около 3700-3800 на година до 2009-а. Драстичен спад се забелязва през 2010 г., когато има регистрирани 1800 продажби. През следващата година броят им се запазва, докато през 2012 и 2013 г. те са около 1400.

За първите 9 месеца на тази година справката показва, че продажбите на имоти са 915 и вероятно до края на декември ще достигнат нивото от предишните 2 г. В същото време възбраните драстично растат. Стигат до 1630 през 2012 г., повече отколкото продажбите. От януари до септември т.г. те са 957, също повече, отколкото продажбите.

Сравнение с другите служби по вписванията в страната показва, че такъв сериозен
ръст на възбраните, при който те надвишават продажбите, няма никъде. Навсякъде съотношението е около 1 към 5, докато в разложката служба в някои от последните години то е същото, но с обратен знак.

В други служби по вписванията, където имаше бум на ваканционното строителство като Бургас и Варна например, наложените възбрани са около 30-50% от броя на продажбите. Единствено в Разлог съотношението е толкова драстично. Масово възбранени имоти има и на физически лица, които са теглили кредити за закупуване на жилища.

В годините на бума на сделки апартаментите във ваканционните комплекси в района на Банско и Разлог се продаваха за сериозните 800-1200 евро за квадрат. Идеята на първите купувачи след време да продадат имота си още по-скъпо, се оказа нереализируема и сега цените паднаха дори до 300 евро за квадрат с пълно и ново обзавеждане на жилищата.

Така доста кредити станаха изискуеми и банките продават имотите. Други купувачи пък смятаха, че отдавайки имота си под наем на туристи, ще могат да си върнат инвестицията и да печелят бързо, но също се оказаха излъгани. В някои от апарткомплексите беше обещавана годишна рента от 10-12%, но се оказа, че е трудно да бъде постигната.

“Тук всичко се продава, но купувачите са малко. Сделките са на вторичния пазар, предлагани от първите собственици на имоти”, коментират брокери. Десетки хотели също са на тезгяха с цени около 500 евро за квадрат.

Частните съдебни изпълнители пускат непрекъснато имоти за продажби, като с всяка следваща обявените начални цени са по-ниски, но и при тях трудно се достига до сделки. Продават се дори нереализирани инвестиционни проекти с всички необходими разрешителни за строеж, както и започнати сгради на ниво изкоп или първа плоча.

Първите масови купувачи в района бяха британците и жители на Ирландия. Имаше обаче и хора от Кения, Нигерия и Сингапур, които вложиха парите си в жилища в курортния район. Част от тях вече са пуснали имотите си за препродажба. Сега руснаци, румънци, сърби и гърци са потенциалните купувачи, казват от агенциите за недвижими имоти.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов