Избрани Новини

Гурбетчии спасиха празниците в Долно Осеново

Навръх празника всяко дете ще получи подарък

За децата в симитлийското село Долно Осеново коледните и новогодишните подаръци дойдоха от чужбина, предаде standartnews.com. За поредна година емигрантите от селището спасиха празничното настроение на малчуганите. И не само на тях, но и на своите родственици и близки. Най - нетърпеливи са хлапетата, които ще получат най - много дарове в навечерието на Нова година.

"Истината е, че благодарение на нашите гурбетчии и ние усещаме, че има празници. От 1600 души население поне 400 са навън и работят здраво. Най - много са в Испания и Португалия. Без тях повечето семейства няма как да се справят и да вържат двата края, всяка фамилия има минимум един емисар зад граница", твърди кметът на населеното място Бисер Сегменов.

Част от подаръците пристигат в селото пратени или по пощата, или по шофьори на микробуси, които пътуват до чужбина. Най - важното е, че навръх празника всяко едно дете в селото ще получи своя подарък. Най - голямата радост за хлапетата е техните родители да се приберат тук за празниците. Не са малко тези гурбетчии, които ще се върнат в родния дом, макар и за кратко.

Други обаче се стягат да поемат зад граница, защото тук са без работа. Бъдещите гурбетчии не са доволни и от ниските изкупни цени на тютюна, който е основно препитание за всички фамилии в селището. Затова ще търсят късмета си в чужбина.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов