Избрани Новини

Тази година решават: 1 голям тунел или 6 малки през Кресненското дефиле

Най-сложният участък от автомагистрала "Струма" от Благоевград до Сандански няма да бъде готов по-рано от 2022 г.

Той е с обща дължина около 60 км и минава през Кресненското дефиле. Заради сложността му, е разделен на три подучастъка. Първият (3.1) и последният (3.3) - от Благоевград до Симитли и от Кресна до Сандански са най-леки за изпълнение, пише "24 часа". Тръжните процедури за тях вече са в ход и се очаква строителите да бъдат избрани през пролетта на 2015 г. Очакваната обща цена на двата подучастъка е 350 мл. лв., а сроковете за изпълнение - 3,5 г.

Средният участък, който минава през Кресненското дефиле и най-тежкият. За него има идеен проект, който предвижда строеж на 15-километров тунел - сложно и скъпо съоръжение.

"Екипи работят по 8-9 други алтернативни варианта, които да съчетаят опазването на околната среда и оптимални технически и финансови параметри. Срокът за дейностите по ОВОС е декември 2015 г. Основният вариант, който се разглежда и е по-лесен за изпълнение и по-евтин, е с 6 по-малки тунела", каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Според нея процедурата за участъка през Кресненското дефиле няма да започне преди 2016 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов