Избрани Новини

Гърмен с акция за спасяване на ромския квартал от багери

Незаконният ромски квартал край общинския център Гърмен няма да се бута

Общината и тази година продължава битката за узаконяването и спасяването на над 120 постройки в района над село Марчево, в квартал „Кремиковци". Сградите отдавна са обявени от РДНСК за незаконни и има издадени заповеди да бъдат съборени. В квартала живеят над 800 души, половината от постройките са вдигнати още през далечната 1960 година.

„Надяваме се, че общината ще успее да спаси домовете ни. В противен случай оставаме с децата си без покрив. Това не бива да се допуска. Макар че в страната най-лесно се събарят ромски къщи", твърдят ромите в махалата, цитирани от "Стандарт".

Общинската управа е категорична, че в случая става въпрос за огромен социален проблем. Въпросните сгради са построени върху общинска земя. Има решение на общинския съвет за продажба, изготвено е и становище на главния архитект за узаконяването им. Има дори издадени удостоверения за търпимост.

„Някои от живеещите там са закупили земята, върху която са домовете им. Засега ДНСК не отстъпва и не отменя заповедите, но пък няма да се стигне и до събаряне на постройките", заявиха от кметството в Гърмен.

Преди време Министерството на регионалното развитие и благоустройството поиска от общината да намери жилища на хората от ромската махала. Чак тогава ще бъдат пуснати багерите да съборят незаконния квартал. Няма как обаче местната власт да осигури домове на над 800 души. „За нас най-важно е, че няма да посегнат на постройките. Нашата цел е да спасим домовете на хората и правим всичко възможно да я постигнем", категорични са общинарите.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов