Избрани Новини

Изнасилил ли е мъж от Кочан четирима съселяни - през януари съдът ще решава

Тогава ще има осъдителна или оправдателна присъда

Изнасилил ли е Дафин Незиров от сатовчанското с. Кочан четирима мъже, решава районният съд в Гоце Делчев през януари, информира 24chasa.bg. Тогава се очаква да приключи делото срещу Незиров и да има осъдителна или оправдателна присъда.
Докато това се случи обаче, мъжът получи на първа инстанция в окръжния съд в Благоевград друга присъда - 12 г. затвор за убийство. Окръжната прокуратура протестира решението и настоява за по - голямо наказание.
Засекретен свидетел номер 3 е дал най - ценната информация по любопитното дело за гей -  убийството в с. Кочан.

Срещу 53 - годишния Незиров бе повдигнато обвинение, че по особено жесток начин е причинил смъртта на 38 - годишния сирак Али Шерифов в нощта на 15 срещу 16 октомври 2012 г. на ул. "Пролет" в селото. Според обвинителния акт между Али и Дафин е имало конфликт, тлеещ от година по - рано. Причината била, че двамата са имали хомосексуална връзка, за която Али разказвал на хора в селото. Мотивът на Дафин да го убие бил отмъщение, че починалият е разказвал на всеослушание, на публични места за отношенията им, твърди обвинението.

В хода на делото бяха разпитани десетки свидетели от селото, както и трима анонимни. Ключови се оказали показанията на засекретен свидетел номер 3, който видял как Дафин нанася удар в тила на Али.

"Нито съм убивал някого, нито съм изнасилвал. Натопиха ме хора от нашето село", казва Незиров. Защитникът му пък смята, че присъдата не може да почива само на показанията на засекретения свидетел. Нямало никакви други доказателства, че неговият клиент е убил от бой Али. Единственото безспорно нещо по делото било, че 38 - годишният мъж действително е бил убит.
Дафин попада в полезрението на криминалистите, след като на 16 октомври 2012 г. край къща в Кочан, близо до джамията е намерен пребит до смърт кръглия сирак Али. Започват разпити на хора от селото и нишката при разплитане на жестокото убийство довела разследващите до Дафин.

Съдебно - медицинската експертиза e категорична, че Али е починал от тежка коремна и гръдна травма, счупвания на 4 ребра, разкъсвания на далака, задстомашната жлеза, белия и черния дроб, довели до остра кръвозагуба. Смъртта не е настъпила веднага, уврежданията му са причинени, докато е бил жив. По шията има следи от душене. Имал е 3,8 промила алкохол в кръвта. Нараняванията може да са получени от силни удари, но не и от падане, категоричен e съдебният лекар, направил аутопсията.
Във фаталната вечер на 15 октомври, обвиненият и жертвата са консумирали алкохол на различни места. Дафин от 18 ч до около полунощ е посетил няколко заведения. През това време Али пък седял в "Белите брези". Собственикът на кръчмата Дамян Искренов обясни, че Али е кръгъл сирак, без роднини и прекарвал почти всяка вечер в неговото заведение. "Бях му отделил едно място до вратата, защото беше нечистоплътен и той седеше винаги там, за да е на топло. Други клиенти го черпеха по някоя ракия. Не беше агресивен, напротив - тих, кротък, мълчалив. Никога не е създавал проблеми. Около година, преди да бъде убит, сподели с мен и още няколко клиенти, че е имал сексуални контакти с Дафин. Цялото село знаеше за това, но всички си мълчаха от страх да не бъдат пребити, защото Дафин е буен, когато се напие", каза при разпита в съда Дамян Искренов, който е първи братовчед на подсъдимия Незиров.
Кръчмарят разказа и за случай, в който Незиров пред всички клиенти извикал Али с думите: "Ела, в тоалетната ще те е..." Тогава никой не се намесил от страх. Два пъти Дафин биел Али пред вратата на ресторанта. "След втория побой забраних на братовчед ми да стъпва в заведението. Съветвах Али да се оплаче в полицията, но той се страхуваше. Каза ми, че по - добре да се обеси", допълни Искренов.
В нощта на 15 октомври Али си тръгнал от "Белите брези" малко преди полунощ. Според обвинението, той бил настигнат на площада от Дафин, повален на земята, пребит и след това завлечен до ограда на къща. Това станало близо до дома на сем. Спахиеви. Около полунощ те се събудили от някакъв шум, станали и излезли навън. Видяли Али на земята, облян в кръв и безжизнен. Обадили се на тел. 112. Мъжът тръгнал към площада на селото и казал на няколко човека, които срещнал, че Али е мъртъв.
В хода на разпитите за изясняване на убийството, криминалистите се натъкнали и на други странни признания. Четирима от мъжете признали, че Дафин ги е изнасилвал преди време. Техните обяснения пък станаха причина прокуратурата да повдигне ново обвинение срещу Незиров. В районния съд в Гоце Делчев след десетина заседания се очаква в средата на януари да има присъда. Разказалите за хомосексуалните си контакти с Дафин преди време обаче не са сигнализирали веднага органите на реда, нямат и медицинско свидетелство. Хората си мълчали от страх и срам да не се разчуе в селото. Според съдебно - психиатричните експертизи, някои от оплакалите се имали различни психологични проблеми, които обаче не ги прави невменяеми и са годни да участват в съдебния процес.

Някои потвърдиха и пред съда първоначалните си показания, че са изнасилвани от мъжа. Други пък се отметнаха.

Според комплексната психиатрична и психологична експертиза, направена по делото за гий убийството, при Незиров няма данни за отклонения в сексуалното му поведение от нормално приетите. Той дори имал много висок коефициент на интелигентност - 121. В същото време имал много високи показатели на скалата на лъжата, което експертите си обясняват със защитната му позиция. На тестовите въпроси отговарял така, както смятал, че е прието в обществото и искал да се представи в добра светлина. Имал склонност към отмъстителност, изблик на гняв, водещ към насилие след употреба на алкохол, твърди обвинението.

Веднага след арестуването на Дафин, той бе подложен на детектор на лъжата и се провалил. Като свидетел по делото бе разпитват служителят, който е правил изследването.

"И двете дела срещу мен са постановка, дело на хора от селото. Атаката идва от петима души. Тази групичка в селото я наричат "Заверата на Плъховете". Единият урежда македонско гражданство на младежи. Взима от родителите им по 3000 евро за македонски паспорт. Така децата влизат лесно в елитни вузове като чужди граждани и плащат по - ниска такса. Публично съм казвал в Кочан за това и те се заричаха, че ще ми отмъстят при първия удобен случай", смята Незиров. Категоричен е, че враговете му в селото използвали други хора, за да го натопят. "Владеят перфектно прийомите на калабрийските и сицилианските братства, тикайки напред други хора - алкохолици и с психични проблеми, които да свидетелстват срещу мен. Искат да ме съсипят", смята обвиняемият.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов