Избрани Новини

Кличко претърпя сериозно поражение на кукерския фестивал в Благоевград

Тазгодишното издание събра над 1000 кукери от 12 групи от общинатa

Хиляди благоевградчани се събраха по протежението на бул. „Св. св. Кирил и Методий“, за да видят дефилиращите кукери от Седмия общински фестивал на сурвакарските групи, който се прожда днес. Тазгодишното издание събра над 1000 кукери от 12 групи от общината, които впечатлиха с уникалност и саморъчно изработени костюми, благодарение на които традицията оживя, предаде е-79.com.

Освен традиционните за Сурва персонажи – старци, булки с младоженци, попове, мечки с мечкар, космати бели и черни бабугери, днес зрителите успяха да видят и една друга развръзка на боксовия мач между Кубрат Пулев и Владимир Кличко. Представители на ромската махала – Първи квартал, пресъздадоха боя, в който нашето момче здравата налагаше украинеца.

Също така по улиците на Благоевград дефилира и Хитлер на мотор с кош. Една от групите пък беше заловила специално за фестивала Кинг Конг.

Шествието на кукерите тази година мина по променен маршрут и много повече хора успяха да видят участниците във фестивала. Той започна в 11:00 часа от паркинга на ж.п.гарата в Благоевград. Кукерите трябваше да изминат почти 1 километър по широкия булевард до кръговото кръстовище срещу III ОУ "Димитър Талев". Финалът на представянето на всяка група бе пред сцената с журито, където участниците пресъздаваха традиционни обичаи и обреди.

По предварително изтеглен жребии последователно минаха сурвакарските групи на село Покровник, „Плаж махала”,„Грамада”-2, Първи квартал, „Грамада”-1, село Падеш, село Зелен дол, кв. „Струмско“, село Изгрев, село Лешко,Трети и Втори квартал.

Наградите ще бъдат в 11 категории.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов