Избрани Новини

Кметът награди кукерите от Покровник за „Придържане към традициите”

В тазгодишното издание на кукерския фестивал в Благоевград участваха над 1500 души от 11 групи

Кметът на община Благоевград Атанас Камбитов награди кукерската група от село Покровник за „Придържане към традициите”. Преди да връчи наградата д-р Камбитов обеща на всички участници в Седмия общински фестивал на сурвакарските игри, че общината ще помогне с всичко необходимо и ще подкрепи желанието на групите да се включат в кукерските фестивали в Симитли и Перник.

В тазгодишното издание на кукерския фестивал в Благоевград участваха над 1500 души от 11 групи. За първа година бе сменено мястото на дефилето, което премина от гарата по бул. „Св. св. Кирил и Методий”. Това спомогна хиляди жители и гости на града да станат част от един от най-мащабните фестивали в града. Изключително креативни и в същото време в духа на народната традиция бяха участниците в седмото издание на сурвакарските игри. В маскарада се включиха деца на една и двегодишна възраст. Най-възрастният кукер бе на 80 години.

Голямо богатство от персонажи зарадва зрителите с артистичност, традиция и наричания. Всички участници трябваше да впечатлят не само публиката, но и журито, което тази година бе в състав етнографът в Регионален исторически музей Румяна Хаджиева, директорът на Общински художествени галерии Иван Милушев и гл. ас. д-р към катедра „Културология” в ЮЗУ „Неофит Рилски” Григор Григоров.

Седмият общински фестивал на сурвакарските игри включваше традиционните персонажи поп, младоженци, мечкари с мечка, старци, бабугери, полицаи и други. Пресъздаден бе и двубоят между Кубрат Пулев и Клично, където българинът безапелационно победи. Можеха да се видят още Кинг Конг, сеячи, дървосекачи и други.

Въпреки проливния дъжд пищните хора не спираха, мечките „газеха” за здраве, хвърляше се жито за плодородна година, информират от пресцентъра на общината.

Добрата предварителна подготовка на групите, богатството на костюмите и артистичността, с които бяха пресъздадени различните сценки и ритуали, затрудни изключително много журито. Призът за „Най-иновативни” спечели групата от кв. „Струмско”, а за „Най-артистични” бяха определени сурвакарите от кв. „Плажа”, които благодариха на кмета д-р Атанас Камбитов и пожелаха да продължи традицията. За „Най-добра маска и костюм” бе наградена групата от село Падеш. Румяна Хаджиева обяви за „Най-добра мечкарска” група село Лешко. Трети квартал грабна отличието за „Най-добра композиция“. „Най-артистични старци“ бяха кукерите от кв.Грамада- II група, „Най-колоритната младоженска двойка“ бе в групата на село Изгрев.Отличие за „Участие” получи групата от кв. „Грамада”- I. Награда за „Масовост” връчи председателят на Общински съвет Радослав Тасков на групата от Първи квартал, в която участваха 400 души.

Сурвакарските игри завършиха с хора от всички групи.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)