Избрани Новини

ДАНС блокира опасен сайт-менте с името на ЮЗУ

ДАНС блокира опасен сайт, който използва името и логото на ЮЗУ "Неофит Рилски"

Преди няколко дни в интернет пространството се появи менте страница на благоевградския ВУЗ и Американска фондация за България. "Предупреждаваме всички наши студенти, че имаме само един официален сайт www.swu.bg, а фалшивият е с цел да се злоупотребява с лични данни и персонална банкова информация", предупредиха от ръководството, пише "24 часа".

На страница с адрес www.afb-prakt.hostei.com е поставено логото на ЮЗУ "Н. Рилски" и Американска Фондация за България. Обещават стипендии за студенти по проект за дистанционни студентски практики. На мераклиите щели да им се поставят задачи, които те от разстояние да изпълняват в продължение на 8 седмици. След това всеки щял да получи по 450 лв. и отделно по 70 лв. премия за успешно изпълнена седмична задача. Посочено е, че фондацията и основана през 2004 г. в Бостън, щата Масачузец.

Желаещите трябва да попълнят анкетна карта с имена, ЕгН и др. лични данни. "Вузът работи с ПИБ, затова е желателно да имате открита там картова сметка, по която да ви превеждаме парите", се посочва още в указанията.

Текстът е пълен с правописни грешки, дори името на фондацията е с изпуснати букви.

" Сигнал получихме от студентка от Благоевград, която прочела тези обещания за стипендии, но се усъмнила, заради правописните грешки и ни се обади да пита дали това сме ние. Така разбрахме за измамата", коментира шефът на фондацията Алексей Христов. Сутринта той е подал жалба в ДАНС и е имал личен разговор със специалисти от отдела по киберпрестъпления. Малко след това страницата е била блокирана, а служителите са започнали разследване на измамата.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов