Избрани Новини

Хиляди кукери дефилират в Симитли

Рекорден брой кукери ще дефилират на 12-то издание на Фестивала на кукерските и маскарадни игри в Симитли тази година

В събота на стадиона ще излязат в кукерско шоу 31 кукерски групи от цялата страна. Кукерите от общината са се обединили в осем групи, в маскарада „Симитлия – Древната земя на кукерите" ще дефилират и двадесет и две гостуващи групи. Ще има още една, но засега е тайна. Най-вероятно ще облекат кукерските премени и кметовете от община Симитли. Пет групи от страната за първи път пристигат в града. Все повече групи от Пернишко проявяват интерес към кукерското дефиле в Симитли. За първи път ще гостуват кукери от село Лясковец и село Гигинци. Във фестивала ще участват и кукери от Ямболско, с по една група се увеличава и представителството от общините Карлово и Павел Баня, пише "Стандарт".
Големият празник 10-и януари от 09.30 часа на стадион „Септември". Теренът пак ще бъде сцена на кукерското дефиле, въпреки ремонтът на спортното съоръжение, който се извършва в момента. Според експерти фестивалът няма да пречи на реконструкцията на съоръжението.

Фестивалът се провежда за дванадесета поредна година и е под патронажа на кмета на общината Апостол Апостолов, който е и основен инициатор за създаването на маскарадните игри и утвърждаването на събитието през годините. Тази година се очаква над 4000 кукери да прогонят злото от Симитли с танците си.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)