Избрани Новини

25 кандидати за помощник-възпитател в детска градина

25 кандидати се борят за място на помощник-възпитател в ОДЗ „Ведрица“, до сградата на съда в Благоевград

Срокът за прием на документи изтече завчера и до края на седмицата се очаква да се обяви името на избраника от комисията. Вчера изтече и срокът за прием на документи за свободен щат за учител в ЦДГ 12 „Алени макове“ в центъра, под стария МОЛ. Час преди края на работния ден депозираните заявления бяха 20, а директорът Емилия Гайдарджиева коментира, че очаква още 2-3 заради консултации по телефона за нужнитге документи, пише struma.bg.

В първия работен ден на 2015 г. осем директори на детски градини в Благоевград, Сандански, Банско и Разлог обявиха вакантни длъжности, болшинството дадоха по 4-5 дни срок за набиране на кандидати заради спешната нужда от попълване на щата.

Само 3 от кандидатките за помощник-възпитател в ОДЗ „Ведрица“ в Благоевград са със средно образование, каквото е достатъчно за заемане на длъжността, останалите са с висше образование - степен бакалавър и магистър, обясни директорът Антоанета Григорова и допълни, че няколко са молбите от висшисти с по 3 магистратури. Позицията е по заместване, заплатата е почти минимална и назначеният кандидат ще взима максимум 400-420 лв. с начислените добавки за стаж, ако има такъв. При отсяване на кандидатите степента на образование не следва да се взима предвид, защото няма специално изискване в тази посока, уточни Григорова. Впечатленията й от предишни аналогични конкурси са, че кандидатстващите за позиция „помощник- възпитател“ нямат реална представа какви ще са ангажиментите им. Повечето на подобен въпрос отговарят „ще помагам на учителя“, но всъщност работата е свързана с обслужване на децата и поддържане на хигиената, разкрива директорката. Почти всички кандидати не са наясно и със заплащането и на въпрос за очаквано възнаграждение не отговарят конкретно, обяснява Антоанета Григорова и коментира като грешка на българите, че още не смеем да заявим очакванията си по отношение на заплатата при кандидатстване за работа. Проблемът идва от безработицата сред специалистите с добър образователен ценз, които са съгласни да работят на всяка цена с надежда веднъж като влязат в една система, след това по-лесно да си намерят място по специалността, смята директорката. Кой от 25-имата кандидати ще замества титуляря в детска градина „Ведрица“ ще се знае до края на седмицата, но нито стажът, нито броят на дипломите ще са решаващи при избора.

До средата на следващата седмица пък комисията в ЦДГ 12 „Алени макове“ начело с директорката Е. Гайдарджиева ще обяви победителя в конкурса за учител. През септември миналата година бяхме обявили конкурс също за учител, тогава от 24 подадени заявления бяха допуснати 19 кандидати, обясни директорката. Все още не сме решили дали да поканим на събеседване всички кандидати, подали сега документи, или да се срещнем само с онези, от които нямаме впечатления от предишния конкурс, откровена бе директорката. Тя призна, че при предишни конкурси везните са „натежавали“ към учителки, които са работили по заместване в градината, но сега ситуацията е по-различна, защото няма такива, и това сериозно ще затрудни комисията при избора на нов колега. Назначението ще е за 1 година, след което директорът ще прецени да продължи ли трудовите взаимоотношения с педагога в зависимост от работата му.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)