Избрани Новини

Георги Икономов: Общината и местният бизнес може да вземат новите ски зони на концесия

Когато местният бизнес има участие, се постигат по - добри резултати

Кметът на Банско Георги Икономов коментира във вестник "Стандарт" решението на правителството междуведомствена група да ревизира площта на концесията на ски зона Банско и концесионния договор между държавата и "Юлен" АД и да излезе с окончателно решение на проблемите: "Силно се надявам този стар спор между МОСВ и концесионера на ски зона Банско най-накрая да намери законово издържано и добро за курорта решение. Министерството отдавна твърди, че има разминаване в дадената на концесия площ и реално използваната, наличието на обекти на трети лица в обхвата на концесията, има претенция и към концесионната такса. Нека тези неща веднъж завинаги бъдат решени, за да стъпи на здрава основа искането и възможността за уплътняване на ски зоната и изграждането на така нужната втора кабинкова линия в зимния курорт. От мотивите, с които се запознах, и от изявлението на министър Ивелина Василева разбирам, че желанието е да се върви напред, да се случат нещата в ски зона Банско. Смятам, че срокът до 15 февруари е съвсем реалистичен. Тук обаче искам да предложа и друго. Тази междуведомствена комисия да излезе и с предложение относно довършване на процедурата, която община Банско поиска преди 2,5 г. за частични промени в сега действащия план за управление на НП "Пирин", които да позволят строителството на втора кабинка и да се уплътни ски зоната. Мисля, че е съвсем реалистично двата проблема да бъдат решени заедно до края на февруари".

               - Това безспорно би решило проблема с т.нар. тапа на входа за ски зоната. Икономическата полза ще е предимно за концесионера. В дружество "Юлен" обаче общината има твърде незначително участие - 12%. Какви са плановете ви за защита интереса на местните хора, които пряко или косвено са обвързани с туризма?

                - Особено важен въпрос. В новите зони за туризъм, които се определят в новия план за управление, се допуска разширяване на ски зоните над Банско и Добринище и изграждане на нови. Макар че тук имаме сериозни претенции към екипа, разработващ плана, който силно е редуцирал нашите предложения. Тук идва въпросът за стопанисването на тези нови територии. Аз не изключвам възможността местният туристически бизнес, заедно с общината, да бъдат концесионери в новите територии и над Банско, и над Добринище. Тук искам да подчертая, че сегашната ски зона над Добринище работи не съвсем регламентирано от доста години, тоест за нея не е проведена концесионна процедура. И аз ще настоявам пред МОСВ това нещо да се случи в кратки срокове, защото там всичко трябва да бъде подменено. Съоръженията са остарели технически и морално. Ще поставя въпроса още тази седмица пред министъра на околната среда и водите. Разбира се, решението е в техните компетенции и правомощия. Според мен в рамките на шест месеца този въпрос може да бъде решен.

           - Ще стигнат ли финансовите възможности на общината и на местния бизнес да се справи с едно такова предизвикателство?

           - За такива проекти обикновено се използват и заеми. За такъв проект, при едни добри и надеждни финансови разчети, биха се намерили финансови ресурси и от банки.

           - Ако това стане, няма ли да се сблъскат интересите на стари и нови концесионери?

           - И сега има недоволство. Както при всяко монополно положение, макар и обективно. Но когато има и друг концесионер, пък било той и по-малък, ще има една градивна конкуренция. Това не означава, че ще си пречат. По-скоро услугата, която ще се предлага, и цените на които ще могат хората да практикуват белите спортове, ще бъдат по-добри. И когато местният бизнес участва, ще бъде мотивиран да постигне високо качество на туризма, не само зимния, но и през цялата година".



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов