Избрани Новини

Ромски булки от Кюстендил свиват интернационални гнезда

Женят се за мъже от Пакистан, Испания, Италия, Англия, Гърция, Германия

 Десетки са вече браковете между ромски момичета от Кюстендил и мъже от други държави, най - често от Пакистан, но и от Испания, Италия, Англия, Гърция, Германия.
"Тези семейства, със зетове чужденци вече имат по 1 - 2 деца. Важното е, че тези хора не правят никакви проблеми в квартала и са приети от общността. Нещо интересно, по - лесно усвояват и говорят ромски език, българския по - слабо. Тези хора си живеят тук, някои от тях работят - предимно в търговията и строителството. Не са хора, които седят и чакат", каза пред Дарик бившият кметски наместник на кв. "Изток" Стефан Лазаров от сдружение "Ларго".
Ромските булки се запознават с мъжете си от Пакистан благодарение на техни роднини, които работят в Кипър.
"Кварталът е вече интернационален, имаме десетки смесени семейства и лятото е пълен с гости от поне 10 - 15 държави", коментира Лазаров.
Практиката жени от ромския квартал "Изток" в Кюстендил да се женят фиктивно за мъже от Пакистан и Индия, срещу пари, като осигурят по този начин достъп до ЕС на мъжете си, е приключила.
"Такава практика вече няма, след като им бяха спрени социални помощи и всичко, разчу се в квартала. Много яко се попариха няколко жени и това приключи. При фиктивен брак той не живее тук и не може да се подписва в Бюро по труда и Социално подпомагане. Проблем е след това и развода, просто- трагедия", категоричен бе Стефан Лазаров.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов