Избрани Новини

Ромите в Кюстендил посрещат скромно Банго Васил

Утре е ромската Нова година, ще я посрещнат с кукери

Ромите в Кюстендил организират скромни тържества за посрещането на празника Банго Васил, известен още като ромската нова година, съобщи infomreja.bg.

За разлика от предходни година, когато се организираха големи празненства, сега почти всеки един от жителите в квартала ще празнува в дома си със семейството.

"Преди организирахме пищни тържества в града, в ресторанти. Сега обаче няма да е така. Ето сега отивам да напазарувам и ще си посрещна нова година у дома със семейството", каза ромският общественик Сашо Кръстев.

Още утре обаче, както повелява традицията, над 30 кукери от ромската махала ще влязат във всяка една къща, за да изгонят злото и да донесат здрави и благоденствие за семействата.

"Даряваме ги с пари, храна и каквото имаме възможност", каза още Сашо Кръстев.

По традиция всички роми посрещат празника Банго Васил на 14 януари. Дните са свързани с няколко ромски легенди. Според първата Банго Васил е Свети Васил - застъпник и защитник на ромите.

Той възстановява моста, по който преминават ромите, след като той е разрушен от Дявола или от Господ и спасява давещите се роми.

Според втората легенда Банго Васил е историческа личност, куц овчар, който спасява давещо се ромско дете или пък приютява бягащ от неприятелите си циганин.

Подготовката за празника започва седмица преди 14 януари. Купува се гъска или петел, в случай, че семейството не си отглежда. Животното трябва да бъде купено най - късно на 12 януари и задължително да преспи в къщата, "за да не избяга късметът".

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов