Избрани Новини

Благоевград почете 137 години от рождението на Пейо Яворов

Благоевградската общественост поднесе цветя пред бюст-паметника на поета символист в градската градина

„Аз не живея, аз горя…” е един от най-известните и запомнящи се стихове на поета-революционер Пейо Яворов, който днес отекна в Благоевград по повод 137 години от неговото рождение. Благоевградската общественост поднесе цветя пред бюст-паметника на поета символист в градската градина. Директор дирекция „Хуманитарни дейности” Христина Шопова, зам.-областният управител Анна Бистричка, представители на политически партии, културни институции и граждани сведоха глава пред паметника.

Ученици от IX ОУ "Пейо Яворов" в Благоевград припомниха биографични факти от живота на Пейо Яворов, както и историята на училището, чийто патрон е известният български революционер, информират от пресцентъра на общината.

Прозвуча и прекрасното стихотворение на Яворов „Две хубави очи”.

Творчеството и поезията на Пейо Яворов са пропити с трагизъм, породен от драматичния му живот, пълен с разочарования. Освен с поетичния си талант името на Яворов е свързано и с народоосвободителните борби на Пиринския край от турско робство. По време на Балканската война се включва в Македоно-одринското опълчение и като комадир на чета участва в освобождението на селищата по долината на река Места. След изгонването на турците от Неврокоп / днешния гр. Гоце Делчев / е избран за негов кмет.

Сред най-известните стихотворения на Пейо Яворов са „Две хубави очи”, „Песен на песента ми”, „Две души”, „Бежанци” , „Хайдушки копнения (Спомени от Македония 1902-1903) и още много други.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов