Избрани Новини

Отказаха помощ за отопление на 711 кюстендилци, имали висок доход

7 141 са одобрените молби

7 141 са одобрените молби за отпускане на помощ за отопление, каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане- Кюстендил" Светослава Макенджиева, цитирана от "Дарик". От тях 5 344 за твърдо гориво в пари, за твърдо гориво в натура са 1482 и за отопление с електроенергия само 315.Молби за помощ при отопление с газ няма.
" Отказ е даден по 711 молби за областта. Най- честата причина за отказ е високия доход на член от семейството.Право на помощна имат лицата и семействата, чиито средно месечен доход за предходните шест месеца, преди месеца за подаване на молбата-декларация е по-нисък от диференцирания минимален доход за отопление. Основа за определяне на диференцирания минимален доход е гарантирания минимален доход, чийто месечен размер се определя с акт на Министерския съвет. Към момента той е 65 лв. на член от семейството", каза директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане- Кюстендил. На този етап няма санкционирани лица, които са злоупотребили с помощта.
Приет е нов размер на целевата помощ за отопление за сезон 2014-2015 г. Той е завишен от 65, 72 лв. на месец на 72, 20 лв. Така всеки одобрен за помощ ще получи с 32,40 лв. повече за 5-те зимни месеца.
„В края на декември бяха изплатени средствата за ноември и декември, а сега към 31 януари ще бъде изплатен и вторият транш за януари, февруари и март. Вече се изплаща и увеличението, което бе прието", допълни още Макенджиева.
През 2013 г. помощ за отопление са получили 7461 жители или семейства от Кюстендилска област, отказ е постановен по 717 молби.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов