Избрани Новини

Рисковите водоеми в страната са 106

След обилните наводнения в края на миналата година в Южна България, екоминистреството реши да изведе временно от експлоатация 78 язовира

Нови 28 язовира се намират в предаварийно състояние, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров по време на заседание на ресорната парламентарна комисия.

"В средата на декември, миналата година, непосредствено след наводненията в Южна България, стана ясно, че 78 язовири у нас ще бъдат временно извадени от експлоатация. Към днешна дата рисковите водоеми в страната са 106, като дейността на 61 от тях ще бъде временно преустановено, а останалите ще бъдат подсигурени", поясни Гуджеров, съобщава Дарик.

Относно казуса с язовир Жребчево, където беше установено, че е имало повече от необходимото количество вода, заради неконтролираното изпускане на водоема, екоминистерството е подало сигнал до Прокуратурата.

"След обилните наводнения в края на миналата година в Южна България, екоминистреството реши да изведе временно от експлоатация 78 язовира. Към днешна дата рисковите водоеми в страната са 106, като работата на 61 от тях ще бъде временно преустановена", уточни зам.-министър Павел Гуджеров. По думите му в момента се търси най-оптимално решение за дейността на всички язовири у нас.

"В края на 2014-а министър Ивелина Василева разпореди проверка по случая със завишеното количество вода в язовир „ Жребчево" по време на наводненията в района. Ресорното ведомство вече е подало сигнал към прокуратурата", допълни Гуджеров.

По време на днешното заседание на Комисията по околна среда и води стана ясно, че от първоначално обявените 268 язовира с неясен собственик, 143 вече са с установен такъв.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов