Избрани Новини

Бойко Борисов: Не сме подписвали споразумение с Македония за ГКПП

България няма подписано актуално споразумение с Македония за откриване на ГКПП

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарен контрол относно политиката на правителството по отношение на Република Македония.

Борисов припомни, че на 28 ноември миналата година регионалният министър Лиляна Павлова е дала подробен отговор относно идеята за изграждане на нов ГКПП „Клепало” между двете страни. „Проектирането и изграждането на свързващата пътна инфраструктура между Струмяни и Берово - действията отново попадат под ресора на МРРБ, пише 24 часа. Откриването на ГКПП може да става само и единствено с акт на Министерски съвет при условия и ред, определени в международното споразумение или международен договор между двете държави. България няма подписано актуално споразумение с Македония за откриване на ГКПП”, обясни премиерът.

Борисов подчерта, че спогодбата между Република България и Република Македония от 1999 година би следвало да бъде актуализирана, така че да отговаря на съвременните условия.

„През 2005 е направена преценка, че пътя от Струмяни до граница с Република Македония е подходящ, с дължина 30 км е подходящ обходен път за нов ГКПП. Изготвен е технически проект за рехабилитация, реконструкция и ново строителство на пътя”, каза още премира Бойко Борисов.

Политиката, която правителството провежда по отношение на Македония, потвърждавам, че остава непроменена и последователна. България нееднократно е декларирала, че подкрепя европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония, заяви още министър-председателят.

„Изразили сме готовност да обсъждаме и оказваме експертна помощ по конкретни въпроси, свързани с нашия опит, за да успее страната да постигне напредък в членството й в ЕС и НАТО”, посочи той.

„Ясно сме заявили очакванията си, че Република Македония ще положи необходимите усилия и ще изпълни всички критерии и условия за членство в ЕС, включително принципа на добросъседство”, каза още премиера Бойко Борисов.

България ще продължи да отстоява необходимостта за подписване на договор за добросъседство и сътрудничество, който остава наш основен приоритет, каза още Борисов.

„Договорът не представлява никакви допълнителни искания към Македония и ще придаде правно-задължителна сила на политическата договореност”, посочи той.

Борисов отчете, че в рамките на програмния период 2007 – 2013 България и Македония успешно си сътрудничат по програмата за Трансграничното сътрудничество България – Македония, съфинансирана от инструмента за присъединителната помощ 2007 – 2013 година с управляващ орган Министерство на регионалното развитие и благоустройство с бюджет 19.9 млн. евро.

„Единствено европейската интеграция на страните от региона ще спомогне за утвърждаване на мира и стабилността на страните в Югоизточна Европа, като в този процес ще отстояваме правата и интересите на българските общности в тази държава”, коментира премиерът.

„Това далеч не означа, че България не отдава нужното значение за двустранните контакти с всяка една от съседните ни страни”, каза още Бойко Борисов.

България няма подписано актуално споразумение с Македония за откриване на ГКПП. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на парламентарен контрол относно политиката на правителството по отношение на Република Македония.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов