Избрани Новини

Павлова: Магистрала „Струма” трябва да бъде открита до 1 август

Политика

16-01-2015, 14:45

Снимка:

БНТ

Автор:

Яница Танева

Всичко от Автора

Магистралата е много важен транспортен коридор, посочи министърът

Темата за доизграждане на автомагистрала „Струма” в нейната цялост винаги е била и ще бъде приоритет, защото това е един много важен транспортен коридор. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова в рамките на парламентарния контрол, предаде репортер на Bulgariautre.

„Строителството на Лот 4 на магистрала „Струма” е наш приоритет, както и да довършим изграждането на Лот 2 от Дупница до Благоевград, където има значителен обем работи, които да бъдат довършени, и довършването на сравнително по-малкия, но не по-малко сложния участък от Сандански до Кулата”, посочи Павлова.

„Ясно е, че на Лот 4 има забавяне. Няколко пъти е удължаван срокът за изграждане на трасето. Въпреки всичко, към днешна дата изпълнението на този е обект е едва 56%”, добави тя.

По думите й усилията на министерството са били съсредоточени да решат дали договорът с изпълнителя да бъде прекратен, тъй като служебното правителство е започнало такава процедура, или да го довършат. „Анализът показа, че ако прекратим договора, това ще доведе до съдебни дела, които ще блокират обявяването на нов изпълнител, което щеше да доведе и до загуба на европейското финансиране за този обект”, поясни Лиляна Павлова. По тази причина са проведени преговори и е съставен нов анекс в рамките на този договор и бюджет.

„Търси се най-доброто решение за завършване на маршрута. Има нова времева програма за наваксване на обекта и за неговото завършване. Трасето трябва да се завърши до 31 юли. Магистралата трябва да бъде открита най-късно на 1 август”, заяви министър Лиляна Павлова.

Тя каза още, че АМ „Хемус” също е изключително важно пътно направление. За цялостното й завършване остава да бъдат доизградени 255 км в направлението от Ябланица до Белокопитово. „Като част от това направление има и текуща реализация на един малък участък – 8 км от автомагистралата в участъка Шумен – Белокопитово. Надявам се през лятото да бъдат завършени тези 8 км, заедно с големия пътен възел на Белокопитово, на голямото кръстовище Русе – София”, допълни Павлова и уточни, че за пълното изграждане на магистралата няма 100% осигурен финансов ресурс. „Ще имаме готовност и за обявяване на тръжни процедури за оставащите километри при налично финансиране още през лятото на тази година”, каза Павлова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов