Избрани Новини

Брежани и Делчево разработват нов културен туризъм

Проектът е насочен към културните и фолклорни традиции

Популяризираха стартът на проект „Подобряване на качеството на живот в трансграничния регион чрез насърчаване и съживяване на общото културно наследство между община Симитли, Р. България и Делчево, Р. Македония”, съобщиха от пресцентъра на община Симитли. В село Брежани беше представена общата цел на проекта, която е да се осигурят условия за взаимен обмен, културно сътрудничество, развитие, съживяване и съхраняване на културни и фолклорни традиции на Симитли и Делчево. Румяна Панова председател на сдружението „Хора и традиции” разказа, че проектът има за цел се разработи нов трансграничен интегриран културен туризъм, като се използва за обмен на най-добри практики и ноу-хау в областта на възраждането на общото културно наследство. Културното сътрудничество ще включва изследвания на най-важните исторически забележителности, развитие на традиционни празници. На информационния семинар участваха и партньорите от македонска страна д-р Виолета Арсова и Зенил Стручни, както и кметът на Брежани Благой Стефанов и представители на общинска администрация Симитли в лицето на секретаря на общината Виолета Айкова. По покана на организаторите бяха поканени и много жители на село Брежани, тъй като социализацията на хората от селото е важна за участниците в проекта.
„Проектът ще се фокусира върху две от най-пъстрите общини в трансграничния регион - Симитли и Делчево , които са богати на обичаи, традиции, културно-историческо наследство и съхранена природа, имат дълбоки социални отношения, общи или сходни традиции, начин на мислене и обичаи и могат да се превърнат в атрактивни дестинации за културен туризъм със своето етнографско разнообразие и богата история” обясниха от сдружение „Хора и традиции”. 
Изпълнението на проекта ще осигури база за постоянно сътрудничество между двете общини, което е предпоставка за подобряване на качеството на живот и социално развитие в общините Делчево, Р. Македония и Симитли, Р. България. Проектът ще осигури добра основа за други проекти и инициативи. Срокът на проекта е 18 месеца, считано от 21 ноември 2014 година.


Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов