Избрани Новини

РИОСВ – Благоевград преброява водолюбивите птици

На територията на РИОСВ – Благоевград ще бъдат обследвани поречията на Струма и Места

Експерти на РИОСВ – Благоевград ще участват в 39-то ежегодно среднозимно преброяване на зимуващите водолюбиви птици. Преброяването се извършва в периода до 18 януари 2015 г. и протича едновременно в цяла Европа по методика за мониторинг, включена в Националната система за мониторинг на биологичното разнообразие.
На територията на РИОСВ – Благоевград ще бъдат обследвани поречията на Струма и Места и прилежащите големи и малки язовири. Експертите ще проверят състоянието на влажните зони, заплахите за птиците и техните местообитания. Обект на обследването ще са главно видовете от разредите: Гмуркачоподобни, Гмурецоподобни, Буревестникоподобни, Пеликаноподобни, Щъркелоподобни, Гъскоподобни, Дъждосвирцоподобни, семействата Жеравови и Дърдавцови. Освен видовете от тези групи, ще бъдат наблюдавани и всички видове от други разреди пряко или косвено свързани с влажните зони.
Преброяването в България се осъществява със съвместното участие на експерти от Изпълнителна агенция по околна среда, всички 15 Регионални инспекции по околната среда и водите, експерти от дирекция НП "Централен Балкан". В преброяването ще се включат и Природни паркове към Министерството на земеделието и храните, специалисти-орнитолози от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания (ИБЕИ) и Националния природонаучен музей при БАН, специалисти и доброволци от Българско дружество за защита на птиците (БЗДП), Сдружение с нестопанска цел "Зелени Балкани", други неправителствени организации и доброволци.
У нас задължителни за ежегоден мониторинг и контрол са 50 водоема и маршрута, наблюденията на които осигуряват отчитане до 98% от числеността на зимуващите в страната водолюбиви птици. Сред тях са популациите на 8 вида водолюбиви птици застрашени в международен мащаб, многократно повече такива, застрашени в Европа и обявени за защитени от националното законодателство.
В международен мащаб преброяването на зимуващите водолюбиви птици се провежда от 1967 г., координира се от Wetlands International и е едно от най-масовите природозащитни събития, включващо близо 15 000 експерти и доброволци. То дава оценка за състоянието на популациите на водолюбивите птици и за състоянието на местата, където те зимуват, много от които са част от екологичната мрежа Натура 2000. Преброяването се извършва в повече от 100 страни и включва около 25 000 влажни зони.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов