Избрани Новини

Все по-малко благоевградчани сменят личния си лекар

3518 здравноосигурени лица са сменили личния си лекар през декември 2014 година в Благоевградска област

Тенденцията е към намаляване смяната на личния лекар. Това съобщиха от Районна здравно осигурителна каса Благоевград.

Причините за смяна на личния лекар вече не са така основателни както в предните години. Много често като причина в последно време се изтъква конфликт възникнал между лекар и пациент във връзка с издаването на направления.

„Друга причина за смяна на личния лекар е отказ от посещение домашно, както и, ако личният лекар прецени, че даденото лице не би следвало да поиска направление за специалист. Имаме случаи, когато здравно-осигуреното лице в рамките на един месец иска по 2 или 3 направления, което няма как да стане. Все пак личният лекар преценява кога и на кого да издаде направлението за специалист“, каза Даниела Петкова,  говорител на РЗОК-Благоевград, цитирана от е-79.com. 

Друга причина е закрита практика на общопрактикуващия лекар както и пациенти които идват от други населени места и се налага да изберат нов личен лекар.

Следващата възможност за смяна на личния лекар е през юни  2015 година. Така здравноосигурените лица могат два пъти в годината да променят избора си на личен лекар. При пререгистрация на личния лекар пациентите задължително ще трябва да представят на новоизбрания лекар документ за актуален здравноосигурителен статус.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов