Избрани Новини

Десетки преспаха в „Свети Антоний" за изцеление

Неврокопският митрополит Серафим оглави службата, на която присъстваха вярващи от всички краища на България

„Няма къде игла да падне, пълно е с народ от цялата страна, стотици са, всички идват с надежда да намерят изцеление на болките си". Това сподели днес по време на тържествената света служба в църквата „Свети Антоний" в Мелник 67-годишният клисар Янчо Соколов. Неврокопският митрополит Серафим оглави службата, на която присъстваха вярващи от всички краища на България. В „Храма на чудесата", както го наричат местните хора, свещи запалиха и се помолиха за здраве и благоденствие много миряни, пише "Стандарт".

„Толкова хора не е имало. Не е случайно, че този ден се празнува за предпазване от болести. Вярваме, че светецът ще ни помогне, правил го е много пъти", казаха те. Десетки поклонници от цялата страна пренощуваха в навечерието на храмовия празник в църквата „Свети Антоний Велики" в Мелник. За тържествената вечерна служба снощи, която водиха местният свещеник Димитър и духовници от Роженския манастир, пристигнаха десетки поклонници. Близо 30 от тях останаха да спят в храма, за да получат помощ от свети Антоний за болките и проблемите си.

Светата обител е единствена в страната ни, която е кръстена на свети Антоний. Има огромен интерес към храма в Мелник заради лечебната сила на светата обител. Много миряни пристигат в най-малкия ни град специално заради храма, водени от нуждата да бъдат излекувани.

Колона в средата е опасана с тежки железни вериги и окови. Прангата през годините се е впивала в крака на стотици психично болни, на буйстващи хора. Тя била заключвана с катинар. Късно вечер ставало доброволното заточение на „налазените" от демони поклонници. Те пренощували и на сутринта нямало и помен от бесовете им. На някои посетители светецът от иконата се усмихва, на втори намигва, на други се явява трето око на лицето му. Иконата има голяма сила. Тя отблъсква тези, които са много грешни. Отвсякъде идват отчаяни хора, които тук намират верния път на живота си.

„Целият иконостас избледнява през годините, само образът на свети Антоний е все така ясен и неподвластен на времето", допълва клисарят.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов