Избрани Новини

Македонци препълниха Банско

Заради скъпите ски карти се спускат по пътя

Македонци препълниха Банско, те са основните туристи в зимния ни курорт след новогодишните празници, информира struma.bg. Гръцки граждани също не липсват, но броят им е значително по - малък.

Македонски туристи заявиха, че в Банско им харесва, но заради високите цени на ски картите, които са 58 лв., няма да се възползват от услугите на ски зоната, а ще се спускат със шейни по ски пътя зад началната станция и дори няма да ползват услугите на влека, чиято цена е 10 лв. на ден. Други разкриха, че им излиза много по - евтино да се качват с кола до Бъндеришка поляна и оттам да се спуснат по ски пътя, което им предлага също добри възможности за ски въпреки неудобството, че един от тях трябва да се лиши от каране и да бъде шофьор.

Четиричленно семейство от Прилеп -  двама възрастни и две деца, споделиха: "Качваме се с колата до Бъндеришка поляна. Там слизаме с децата и се спускаме до града. Със съпруга ми се редуваме, един път той кара колата, аз се спускам със ските, другия път се сменяме. Горивото не ни излиза повече от 20 - 30 лв. на ден, а ако си купим карта, трябва да дадем за четиримата 196 лв. на ден", каза Биляна от Прилеп. "Освен това си спестяваме чакането на опашка за лифта".

Семейство от Скопие, дошли на почивка в Банско, споделиха, че само за ски карти за престоя им трябва да платят повече, отколкото за седемдневна почивка в Австрия. "Тук сме от снощи, но ни е скъпо. Ходили сме и в други курорти в Европа, където е по - евтино. В Банско е хубаво, но се оказва, че не е по джоба ни, цените са много високи. За Австрия имахме оферта за седем дни престой плюс ски карта за 400 евро, а тук само ски картите за пет дни ни излизат повече. Днес ни е първи ден да се качим на пистите и не сме сядали в заведенията в ски зоната, разбрахме, че цените там са много високи”, сподели семейството.

Друг македонски гражданин каза, че лично на него не му е скъпо да почива в Банско, но призна, че цените са едни от най - високите в Европа и че само в Швейцария е плащал по - високи цени за дневна карта.

"Самата почивка не ни е скъпа и сме доволни от условията в хотела, където сме отседнали. Идваме от Македония, от 350 км. Цените на картите са високи, но пък има много писти и е по - добре, отколкото на Боровец. Ако трябва да ги сравнявам, двете зони са като мравка и слон. В Боровец има пет писти, в Банско са много повече. Днес сме си взели полудневна карта, която е 48 лв. Скъпа е и тя, но човек, който обича ските, ще ги даде. Утре смятаме да вземем целодневна, но ако се наложи да се редим на опашка до обяд, по - добре да си взимаме карта за половин ден. По обяд вече няма опашка на лифта и предполагам, че ще успеем да направим поне три - четири спускания. Тук сме за четири дни, утре ще решим какви карти ще си купуваме”, каза Решат от Македония.

Вчера около обяд обстановката на начална станция беше сравнително по - спокойна отколкото рано сутрин, когато се извиват огромни опашки пред касите и на лифта, а хората чакат по два - три часа, за да се качат на кабинката. Ски пътят беше пълен с хора, които возеха децата си с шейни.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов