Избрани Новини

Циганско гето изумява туристите

Квартал "Кремиковци" се намира край село Марчево

Циганско гето и колоритът на живота в колиба по пътя за Ковачевица шокират туристите, които идват за първи път в селото, пише в."24 часа". И ако за българите гледката не е чак толкова уникална, то чужденците остават втрещени от стотиците циганчета, които търчат по шосето без страх от минаващите коли.

Водачите са принудени да намалят скоростта почти до точката на спиране, защото около колите на тумби прииждат малки деца. Някои от тях просят пари.

Гетото всъщност си има име - кв. “Кремиковци” на с. Марчево. От двете страни на пътя са накацали десетки колиби от дърво, полиетилен и брезент. Тук - там са вдигнати къщи от тухли на по 1 - 2 етажа, още неизмазани. На всяка постройка се вижда сателитна чиния.

Всички газят в калта, а край единствената чешма са струпани цигани с кофи и туби.
Преди няколко години ДНСК издаде заповеди за събаряне на постройките, които до една са незаконни. Там живеят около 700 души официално, но циганите казват, че са към 2000.

За да не се стигне до социален проблем, семействата получиха удостоверения за търпимост на жилищата си. Община Гърмен предприе мерки за узаконяване на терените, които са общинска собственост с идеята да се направи и някаква регулация в квартала.

"Продаваме земята на търг по 1,50 лв. за квадрат. Парцелите са от 200 до 500 кв. м. Идеята е всяко семейство да си купи земята, за да се узаконят къщите и да се направи инфраструктура", обясни кметицата на Гърмен Минка Капитанова.

През последните 1 - 2 г. са обявени за продан близо 200 парцела, но ромите не искат да ги купуват. На търга през ноември били продадени само 5 от 23 терена.

 



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов