Избрани Новини

Планинско споразумение! Банско и Закопане се побратимиха

Двете общини традиционно поддържат добри отношения и са работили съвместно

По покана на кмета на гр. Закопане, Полша - господин Лешек Дорула, заместник кметовете на община Банско Сашка Въчкова, Александър Мацурев и Стойчо Баненски, и секретарят Александър Рупчин, посетиха полския курорт, информират от пресцентъра на общината. С Решение 119 от 17.04.2008 г. Общински съвет – Банско дава съгласие за побратимяването на двата планински града, като едва в края на 2014 г. местния парламент на полския курорт официално взема решение в тази посока.

По време на официалното си посещение делегацията участва в работна среща на тема „Сфери на сътрудничество между Банско и Закопане“, на която бяха обсъдени възможностите за бъдещи съвместни дейности в областите туризъм, култура, спорт и съвместна работа по проекти с европейско финансиране. Двете общини традиционно поддържат добри отношения и са работили съвместно по проект „Банско – Закопане – обмен на добри практики и сътрудничество за развитие и маркетинг на зимния туризъм”.

Част от програмата бе посещението на кръг от Световната купа по ски скокове, който се проведе в Закопане на 17 и 18 януари. Представителите на община Банско бяха силно впечатлени от страхотната атмосфера и добрата организация в полския курорт по време на състезанията.

В края на февруари 2015г. делегация от Закопане ще посети Банско. Тогава се очаква кметовете на двата града официално да подпишат договор за партньорско сътрудничество, с което да се финализира процедурата по побратимяване.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов