Избрани Новини

Виното събира стотици българи в Илинденци

Виното е сила, която може да събере на едно място и хора, и богове

Това ще бъде доказано на 7 февруари, когато за поредна година в село Илинденци ще се чества уникален празник. Местните жители ще посрещнат стотици гости от страната, чужбина и ...небето, предаде "Стандарт".

Вече 23 години всяка първа събота на февруари селището гощава боговете на течния еликсир. Множеството търпеливо ще изчака появата на небесните гости и всички заедно ще поемат към лозовите масиви над населеното място. Там свещеникът Георги Сарадинов, който е лозар и винар, ще отслужи водосвет пред своите „началници" и пред обикновените хора. Край селото има над 3000 декара лозови масиви, а селяните са прочути лозари и винари. В уникалния празник в подножието на Пирин планина боговете Сабазии, Загрей, Дионис, Бакхус и Свети Трифон ще пожелаят здраве и берекет на всички. Петте божества са на фригийците, траките, гърците, римляните и християните – народите, които са населявали благодатната за производство на грозде и вино земя. Жители на селото се превъплъщават повече от успешно в техните образи. Те ще изпълнят ритуала Розалии – ще прелеят вино върху огън. Височината на пламъка показва дали годината ще е плодородна.

След зарязването на лозята тържеството ще продължи с дегустация на вина. Веселието ще се пренесе на селския мегдан, където ще се вият дълги и кръшни народни хора под звуците на оркестър. На тържествена церемония с венец от лозови клонки и гроздове боговете ще коронясат Цар на лозята.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов