Избрани Новини

Само пушачът ли е виновен?

Защо глобявят само пушача, а не и собственика на заведението?

Да бъде активизирана дейността на РЗИ - Кюстендил по отношение на реализиране на административната наказателна отговорност на юридически лица и еднолични търговци, собственици на заведения, които допускат тютюнопушене в техните обекти, настоява Окръжна прокуратура - Кюстендил, предаде Дарик. Преобладават актовете на физически лица, без да са санкционирани собствениците на заведенията, допуснали тютюнопушене в тях. Втората препоръка в писмото до директора д - р Христо Кознички е да се активизират проверките по Закона за здравето във всичките 9 общини от областта. Окръжна прокуратура трябва да бъде уведомена за предприетите мерки до 15 февруари.
Регионалната здравна инспекция е проверена по плана за надзор за издадените административни актове, касаещи забраната за тютюнопушене на закрити обществени места за периода от 1.01. 2013 г. до 31.10.2014 г. Издадени са общо 27 акта, от тях доброволно са платени 4. 13 акта са изпратени на НАП за принудително събиране на наложените глоби, като те не са обжалвани. Пред Районен съд са обжалвани 8 наказателни постановления. Съдът е отменил 3,  три са потвърдени, а другите две са били висящи към датата на проверката.
"Създадена е много добра организация в РЗИ - Кюстендил, свързана с образуването на административно наказателните производства. Незадоволителна е обаче дейността на инспекцията по реализирането на административно наказателната отговорност на нарушителите. За такъв продължителен период от време са съставени само 27 акта и то в цяла Кюстендилска област с толкова много закрити обществени места. Основно са инспектирани обекти в Кюстендил и Дупница, и в единични случай в Кочериново и Бобов дол", коментира  говорителят на Окръжна прокуратура - Кюстендил Марияна Сиракова.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов