Избрани Новини

Регламентират се правила за безопасност на ски пистите и в ски зоните

Определени са и органите за контрол чрез създаването на специализиран орган

Правителството прие Наредба за обезопасяването и информационната обезпеченост на ски пистите в Република България и за определяне правилата за безопасност върху територията на ски пистите и ски зоните и за организацията на работата на ски патрулите. Целта е да се създадат нормативни изисквания, при спазването на които следва да функционират ски пистите на територията на страната, да се въведат правила за обезопасяване и информационна обезпеченост на ски пистите, да бъдат посочени правилата за безопасност, които следва да се спазват на тяхната територия и в ски зоните. Определени са и органите за контрол, включително чрез създаването на специализиран орган, наречен от Закона за туризма „ски патрул”, съобщиха от правителствената пресслужба.

Ски пистите ще се квалифицират съобразно степента на тяхната сложност, характера и профила на терена във възходящ ред чрез използването на зелени, сини, червени и черни знаци. Зелената писта е лека, за начинаещи; синята е лесна писта, червената – средно трудна, а черната – трудна. Наредбата определя и правата и задълженията на заинтересованите субекти от предлагането и потребяването на туристически услуги върху територията на ски пистите и ски зоните.

Чрез приемането на наредбата ще се подобри и информираността на потребителите на туристически услуги, което е от ключово значение за всеки свободен пазар и ще се повиши тяхната сигурност при потребяването на съответните туристически услуги.

Наредбата ще влезе в сила от 1 октомври 2015 г.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов