Избрани Новини

Изобличиха известни спортисти като сътрудници на ДС

Спорт

21-01-2015, 19:30

Автор:

sportonline.bg

Всичко от Автора

Любо Ганев и Светла Оцетова сред най-известните имена

Известни български спортисти и спортни дейци бяха изобличени като сътрудници на бившата Държавна сигурност преди 1989 г. Сред тях са голямата звезда на волейбола Любо Ганев, както и олимпийската шампионка в гребането от 1976 г. Светла Оцетова.

Обект на проверката на т.нар. Комисия за досиетата бяха именно личности свързани с българския спорт и по-конкретно с Българския олимпийски комитет.

„Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 2 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на лица по чл. 3, ал. 2, т. 8 – председателите и членовете на управителните и контролните органи на Българския олимпийски комитет. Проверени са 76 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. За 1 лице (Приложение 1) органът по чл. 21, ал. 2 (председателят на БОК) не предостави всички необходими данни и за него проверката продължава”, съобщиха от Комисията.

Волейболният национал и вицепрезидент на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев е бил агент с псевдонима Тони от март 1987 година. Ганев е сътрудничил на Трето управление на ДС. Член на Изпълнителното бюро е от 09.05.2013 година.

Олимпийската шампионка Светла Оцетова е била агент Марияна към Трето управление на ДС от 1978 г. Оцетова е член на Изпълнителното бюро на БОК от март 1995 до януари 1998 г. и от ноември 2000 до ноември 2005 г., член на УС на БОК от януари 1998 до ноември 2000 г. и зам.-председател и член на Изпълнителното бюро от ноември 2005 до септември 2009 година.

Останалите ръководители на БОК, свързани с ДС: Божидар Любенов Япраков, Валентин Петков Заяков, Георги Евдокиев Марков, Никола Димитров Проданов, Пенчо Георгиев Гешев, Пламен Иванов Дочевски, Пламен Петров Кръстев, Пюзант Ованес Касабян, Цено Ценов Ценов.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов