Избрани Новини

Кметски син осъдиха на 3 г. условно

Ще плати и 6000 лв. глоба за лихварство и закана за убийство

Синът на кмета на разложкото село Баня Николай Драговчев - Атанас, бе осъден на 3 години условно с 5- годишен изпитателен срок и глоба от 6000 лв. за лихварство и закана за убийство, информира struma.bg. Присъдата постанови вчера окръжният съдия Маргарита Коцева, която го призна за виновен и по двете обвинения и му наложи едно общо наказание. Атанас Драговчев е обвинен за 11 кредита срещу лихва, които дал основно на хора от ромската махала, в резултат на което получил неправомерни доходи за над 14 192 лв. за времето от 2008 до 2011 г.

Той е обвинен за отправена закана за убийство към Аспарух Ковачев, когото заплашил, че ще му отреже пръстите на краката или ръката с балтия заради просрочено погасяване на заем от 400 лв. Мъжът работил в овчарника на банскалията Васил Донев - Доневио в село Баня, който през лятото на 2012 г. беше разстрелян от наемни убийци край ранчото си. Аспарух Ковачев се оплаквал от нечовешките условия. Работниците били тормозени, работели много, а получавали малко. Той взел голяма сума пари от шефа си, но лихвите били непосилни, Васил Донев му взел къщата и Аспарух Ковачев се принудил да избяга в Италия.

Тезата, че работникът се страхувал повече от шефа си Васил Донев, а не от Атанас Драговчев, разви в съдебната зала и вуйчото на убития бизнесмен. Иван Кутупанов заяви, че по молба на комшията си Атанас Драговчев през лятото на 2009 г. се е застъпил пред племенника си да не депресира Аспарух Ковачев. "Наско ме помоли да му помогна, тъй като Аспарух му дължал пари, но пък имал и голям дълг към Васко. Аз поех ангажимента да говоря с племенника да не го притеснява. Отидох при него и му казах да разхлаби хватката над Аспарух, но Васко ми отговори: "Вуйчо, това не е твоя работа". Аспарух Ковачев замина за Италия и се върна след смъртта на племенника", обясни Иван Кутупанов.

Свидетелите Костадин Стипцов и Иван Захов потвърдиха, че Аспарух е търсил за съдействие Иван Кутупанов, защото се страхувал от системния тормоз, на който бил подложен. Между тях се провела среща на караваната на Атанас и той  го питал кога ще му върне заема от 1000 лв. Аспарух му казал да изчака, тъй като неговите пари не били с лихва, а първо трябвало да се оправи с Донев, защото му взел къщата. Свидетелите твърдяха, че Атанас Драговчев не е заплашвал с убийство Аспарух Ковачев нито с балтия, нито със спринцовка при посредническата среща на неговата каравана.

Подсъдимият не се призна за виновен и по двете обвинения. Той призна, че е давал пари назаем, но без да търси лихви.

Осъдителната присъда подлежи на обжалване.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)