Избрани Новини

Осигурените 1 млрд. лева за програмата за саниране няма да бъдат последните

Това заяви в Благоевград зам.- министърът на МРРБ Николай Нанков

В Конферентна зала в сградата на Областна администрация Благоевград се проведе пресконференция за представяне на Национална програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Участие в нея взеха народните представители на ПП ГЕРБ от Благоевградска област Даниела Савеклиева, Димитър Танев, Георги Андонов и Кирил Котев, зам.- министърът на МРРБ Николай Нанков, областният управител Бисер Михайлов и кметът на Благоевград Атанас Камбитов. Участниците в срещата изразиха благодарност към екипа на министър Лиляна Павлова, който успя за кратък период от време да свърши огромен по обем работа, за да може програмата да стартира в началото на тази година и хората да усетят ефекта от нея съвсем скоро.

„Със средствата, заделени по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, ще се укрепят редица стари панелни блокове, като това неминуемо ще подобри експлоатационните им характеристики и ще бъде удължен техният жизнен цикъл“, подчерта народният представител от ГЕРБ в 43-тото Народно събрание и областен координатор на партията за Благоевградска област Даниела Савеклиева.

Реализирането на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради бе едно от предизборните обещания на ПП ГЕРБ. За първи път в 25-годишната ни история след 1989 година и единственият случай в пазарно общество, държавата да отпусне средства за рехабилитиране на българските домове. Това заяви пред журналисти Николай Нанков, заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. „Убеден съм, че осигурените 1 млрд. лева за началото на програмата няма да бъде последните, тъй като приоритет до края на мандата на нашето правителство трябва да бъде подобряването на енергийната ефективност, не само в публичния, а и в частния сектор“, категоричен бе зам.-министър Нанков. Той увери, че държавата ще помага финансово на гражданите и при реализирането на проекти за енергийна ефективност по европейска програма „Региони в растеж”, която се очаква да стартира през 2016 година. „Там сме осигурили 350 милиона лева, с които ще се покрият всички останали сгради строени преди 1999 година“, уточни Николай Нанков. Зам.-министър Нанков обясни подробно условията за кандидатстване, как да кандидатстват жителите на Благоевградска област, както и дейностите, които ще се извършват по  Програмата.

Кметът на Благоевград Атанас Камбитов уточни, че за областния град на условията за кандидатстване отговарят 450 сгради. Той поясни, че в момента в общината се приемат заявления на Сдруженията на собствениците. Към днешна дата са обработени заявленията на 3 сдружения и се работи по още 25 подадени заявления. „На 28 януари се очаква да влезе постановлението на МС, с което да се утвърдят методическите указания. Община Благоевград има готовност на 29-ти януари да пуснем процедурата за техническо и енергийно обследване на тези обекти, които до тогава са готови със заявленията си. Защото за този финансов ресурс класирането става на състезателен принцип“, каза още д-р Камбитов. Той увери, че процедурите по ЗОП ще се направят така, че всяка фирма да кандидатства само за една обособена позиция и ще се гарантира максимална прозрачност на поръчките. Кметът Камбитов подчерта, че целият процес е безплатен и че желаещите да кандидатстват ще получат от общината всякаква помощ за подготовка на документацията и призова гражданите да сигнализират при предложения да си плащат на лица или фирми, за да им попълнят документи, с които се кандидатства по Национална програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)