Избрани Новини

До края на седмицата излизат указанията за санирането на панелни жилища

Община Благоевград активна при учредяването на Сдружения

Три комплекта документи са подадени в деловодството на община Благоевград  от Сдружения, които да кандидатстват по „Национална програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”  на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. При проведена среща в края на миналата седмица в сградата на Областна администрация- Благоевград, кметът на общината д-р Атанас Камбитов обсъди заедно с народните представители от Благоевградска област Даниела Савеклиева, Димитър Танев, Георги Андонов и Кирил Котев, зам.- министърът на МРРБ Николай Нанков, областният управител Бисер Михайлов стъпките за учредяване на Сдружение и условията, които са посочени от Министерството за санирането на жилищата, информират от пресцентъра на общината. 

Кметът д-р Атанас Камбитов за пореден път напомни, че Благоевград трябва да бъде сред първите, които да кандидатстват по програмта за усвояване на средства и затова от излючителна важност е гражданите да създадат Сдружения в кратки срокове.

Общинска администрация активно провежда кампания сред гражданите на Благоевград относно попълването на документи за учредяване на сдружения. Информация може да бъде получена на място в Деловодството на общината (партерен етаж в сградата на пл. „Георги Измирлиев” 1), където също така служителите ще помогнат на благоевградчани безплатно да попълнят своите документи. Всеки вторник, сряда и четвъртък компетентни служители ще бъдат на разположение на гражданите за въпроси и разяснения в Културно- информационния център в града.

Кметът на община Благоевград  д-р Атанас Камбитов каза още че веднага, след като бъдат утвърдени методическите указания от Министерски съвет, община Благоевград има готовност да пусне процедура за техническото и енергийно обследване на обектите, готови със заявленията. 

В успокоение на тези, които няма да могат да се класират за безплатно саниране на жилищата в тази програма, зам.-министърът на Регионалното развитие и благоеустройството Николай Ненков  припони, че държавата е осигурила 350 милиона лева по програма „Региони в растеж”, която се очаква да започне през 2016 година. По нея ще могат да бъдат санирани останилите сгради, построени преди 1999 година и не са отговорили на изискванията на „Национална програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”.

Припомняме, че информация относно попълването на документите за учредяване на сдружения може да буде получена и на телефони 073/ 86 78 21 – Даниела Паризова, и 073/ 88 44 37- Ваня Гатева, експерти от община Благоевград.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов