Избрани Новини

Починало момче се води в архивите като живо

Община Хаджидимово незабавно трябва да издаде смъртен акт на внезапно починал млад мъж

Районен съд - Гоце Делчев задължи администрацията на Община Хаджидимово незабавно да издаде смъртен акт на внезапно починал млад мъж от пограничното село Петрелик.

Той издъхнал през 2014 година в Гърция, докато гостувал на брат си, който работел в южната съседка.

Делото за издаването на смъртния акт е заведено от брата и сестрата на починалия Георги Кутанов, които цяла година не представили издадена декларация за смъртта му от гръцкия доктор, който я констатирал и починалото момче останало да се води в архивите на общинската администрация като живо.

Със свое решение от 19 януари 2015 година Районен съд - Гоце Делчев признава за установено, че Георги Кутанов е починал на 20.08.2014 г. в жилище "Скала Сотирос", окръг Кавала, остров Тасос.

Съдът задължава администрацията в Хаджидимово в двуседмичен срок точно и коректно да впише в смъртния акт на починалия мъж както датата и годината на смъртта му, така и точния час, установен от извикан на място гръцки лекар.

От събраните по делото доказателства е установено, че братът на Георги Кутанов работел в Гърция и живеел на квартира на остров Тасос.

На 18.08.2014 г. Георги пристигнал при родственика си, но два дни по - късно починал от остър мозъчен инсулт.

Погребението на младия мъж се състояло на 21.08.2014 г. в родното му село Петрелик. За да се установи смъртта, в съдебната зала били разпитани десетки свидетели, които присъствали на погребението му.

Пропуска да обявят смъртта на брат си в Община Хаджидимово и така да бъде издаден смъртен акт роднините на починалото момче оправдали със скръбта си и притесненията, свързани с подготовката на погребението.

Тъй като близките пропуснали срока за обявяването на смъртта и издаването на смъртен акт на Георги Кутанов, останала единствената възможност чрез съда да се изиска издаването на документа, съобщава infomreja.bg.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов