Избрани Новини

Рекорден бюджет за община Благоевград през 2015 година прие Общински съвет

Общото мнение сред съветниците бе, че това е един „премерен”, „смел” и „балансиран” бюджет

С 32 гласа „за” и двама „против” общинските съветници в Благоевград приеха рекордния за община Благоевград бюджет в размер на 54 991 225 лева. За сравнение, през 2011 година, бюджетът на общината е 39 милиона лева. Кметът на община Благоевград д- р Атанас Камбитов уточни, че от външно финансиране - Министерски съвет и Министерство на финансите са заложени още 5 милиона лева.

Общото мнение сред съветниците бе, че това е един „премерен”, „смел” и „балансиран” бюджет. Местните парламентаристи дебатираха рамката на бюджета близо два часа, но постигнаха консенсус, като отчетоха факта, че той е двоен и рекорден за общината спрямо предходните години, информират от пресцентъра на общината.

По всяко от перата на бюджета финансирането е увеличено. Кметът д-р Атанас Камбитов бе категоричен, че ще бъдат изпълнени всички заложени в бюджета проекти. „От 2013 година бюджетът на община Благоевград се увеличава. За изминалата 2014 година, той е изпълнен на 100 %”, каза д-р Атанас Камбитов. Той уточни, че въпреки увеличението на бюджета, таксите в няма да бъдат вдигани. „ Увеличаваме с 10 % храноден на едно дете в детските ясли, увеличаваме заплатите, ще бъде изградена нова детска градина в сградата на Първо училища, в социалната сфера заплатите се увеличават с 20 %,  отделили сме финансиране за транспорт до учебните заведения, заложили сме изграждането на нови 14 детски площадки, като досега сме изградили над 40 такива”, обясни кметът част от заложените в бюджета проекти за изпълнение.

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов отговори на всички поставени от общинските съветници въпроси, след което те пристъпиха към гласуване. Бюджетът бе приет като единствените гласували против него бяха общинските съветници Асен Балабанов и Владимир Елезов.

Общинските съветници гласуваха 34 точки, сред които изменение на общата численост и структурата на общинска администрация, преименуване на три улици в Благоевград, Изменение и допълнение на Наредба за опазване на общинската собственост и обществен ред на територията на общината.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов