Избрани Новини

90% от улиците в Банско ремонтирани преди разгара на сезона

В разгара на туристическия сезон зимните курорти се радват на интереса и на български, и на чужди туристи

Един от тях обаче беше изправен пред опасността да посрещне и дори изпрати сезона с разкопани улици заради ремонт на водопроводната мрежа.

Тази зима в Банско започна с вълна от недоволство от разкопаните улици. Мащабният проект за подмяна на водопровода не приключи в срок и на практика имаше риск от провал на зимния сезон. Това обаче не се случи.

Към момента по-големите улици вече са ремонтирани, а по-малките – частично ремонтирани.

Днес асфалт покрива улиците в града. А хората, които протестираха срещу огромните изкопи в края на миналата година, сега казват, че са доволни.

„По-добре е разбира се, как? Все ли е едно кал да газим и сега по асфалт да ходим в началото на 21-ви век”, казва Иван Лазаров, цитиран от бТВ.

25 улици във вътрешността на града освен че бяха непроходими, преминаването покрай изкопите беше свързано с риск от пропадане в тях. А бизнеса вече виждаше провал на зимния сезон.

„Беше невъзможно да се придвижват туристите даже и ние жителите на тази улица, обаче в момента всичко е наред”, коментира Гергана Дамянова, която е хотелиер

Днес 90% от улиците са ремонтирани. По-малките улички в покрайнините на Банско чакат реда си напролет. Тогава трябва да бъде изградена пречиствателна станция и да бъде подменен водопроводът и канализацията в града.

Докато вътрешноградската инфраструктура в момента не създава проблеми, туристите трябва да имат едно на ум – пътувайте с повишено внимание към курорта. Свлачище отново затвори временно пътя за Банско. За да се намали риска от свличане на нови земни маси, надвиснали пластове бяха съборени и теренът укрепен.

И накрая нещо важно за местните жители. След края на активния туристически сезон част от ремонтираните вече улици ще бъдат повторно разкопани, за да приключи реализацията на водния цикъл.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов