Избрани Новини

След санирането домакинствата ще намалят наполовина сметките си за отопление

Животът на панелните блокове ще се удължи с 20 до 30 години

Интересът към Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради е много голям. Хората разбират, че това е единственият начин да намалят своята сметка за електроенергия или топлоенергия наполовина. Това каза в интервю за Bulgariautre Делян Добрев, от ГЕРБ, председател на Комисията по енергетика в парламента.

Програмата включва и конструктивно укрепване на сградата, ако такова е необходимо, допълни депутатът. Панелните сгради имат определен живот, който в най-старите сгради  ще изтече в следващите пет или десет години. Там, където е необходимо, конструкцията ще бъде укрепена и животът на сградата ще се удължи с 20 до 30 години. От друга страна санирането на само спестява разходи, то прави градовете ни по-красиви.

Добрев допълни, че от санирането печелят и домакинствата, които вече са санирали жилищата си, защото санирането само на един апартамент носи спестявания от 20 до 30%, докато ако се санира цялата сграда, ефектът на енергийната ефективност е около 50%. Тоест от това, че съседите също ще си санират апартаментите, ще спечелят и тези, които вече са със санирани жилища. Освен това, когато се санира един апартамент, не се оздравява конкрукцията на сградата, както и не се прави топло и хидро изолация на покрива. Всичките мерки са включени в новата програма и от тях ще се възползват и хората, които вече са санирали жилищата си, посочи народният представител.

По думите му се очаква през май месец да започне санирането на първите сгради от програмата.   



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов