Избрани Новини

Николина Ангелкова: Банско е утвърдена марка в ски туризма

Кметът на Община Банско Георги Икономов присъства на среща на тема „Развитие на планинския туризъм“

Кметът на Община Банско Георги Икономов присъства на среща на тема „Развитие на планинския туризъм“ , която се състоя в София по инициатива на министъра на туризма Николина Ангелкова. На дискусията присъстваха още министърът на младежта и спорта Красен Кралев, заместник-министърът на земеделието и горите Георги Костов, представители на държавни и неправителствени организации, бизнеса и кметове на общини.

Поводът за кръглата маса бе начертаването на мерки за устойчиво и балансирано развитие на потенциала на планинския туризъм в страната за подобряване на конкурентноспособността на курортите ни на европейския пазар.

„Зимният туризъм привлича четири пъти повече средства от летния. Считам, че с общи усилия и по примера на други европейски държави,  трябва да се обединим и с общи усилия да подобрим възможностите на страната ни, без да нарушаваме екологичното равновесие и биоразнообразие. Банско е утвърдена марка в ски туризма – част от календара на ФИС за провеждането на състезания по ски-алпийски дисциплини, но се превърна в антиреклама за България с километричните опашки, които се образуват пред кабинковата линия в курорта“ каза Ангелкова и изрази категорична институционална подкрепа за уплътняване на ски зоната.

По време на дискусията бяха направени предложения за създаване на единна национална концепция за управлението на горските и защитени територии в страната, изграждане на нови съоръжения, туристически курорти и ски-зони, информираха от пресцентъра.

„Настоявам да бъдат предприети спешни мерки за спасяването на зимния туризъм чрез бързото построяване на Втори кабинков лифт в Банско, както и отдаването на концесия на ски-зоната в Добринище. Развитието на планинските територии  ще подобри регионалната икономика, възможностите за спорт и достъп до богатствата, които ни предоставя планината“ заяви Икономов и предложи да се направи спешна оценка на инвестиционния потенциал на зимния ни туризъм, което да бъде отправна точка за развитието на горските и защитени територии в страната.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)