Избрани Новини

Да идеш в Рим и да не видиш папата е като да идеш в Илинденци и да не опиташ...керацудата

Всепризнат майстор на приготвянето на този течен еликсир е местният свещеник Георги Сарадинов

Да отидеш в Рим и да не видиш папата, е лошо. Но да идеш в Илинденци и да не пийнеш керацуда, е престъпление. Всепризнат майстор на приготвянето на този течен еликсир е местният свещеник Георги Сарадинов. 68-годишният божи служител печели награда след награда на различните конкурси. Вече е на години, но все така се грижи за 7 дка лозе. "Най-важното е да го гледаш с любов, че то е като бебе. Който иска да отглежда лозов масив, нека знае, че лозето иска мотика и постоянни грижи. Съдовете, в които се слага гроздето, за да ферментира, трябва да са идеално чисти. Керацудата е като млякото – иска чистота и пълна хигиена. Да няма никакви бактерии в съдовете, защото те могат да провалят ферментацията. Иначе няма нищо по-различно при правенето на това вино", обяснява отец Георги, цитиран от "Стандарт".

Този течен еликсир обаче много лъже. Хем е пивко, хем бързо те сваля. Много е ароматно. Извади ли се от съда майка, до час започва да потъмнява.
Керацудата е най-нежното бяло грозде. А виното от него е превъзходно. Напитката е с жълт оттенък и веднага ти грабва окото. Вкусиш ли го, си изгорял. Няма отказване до края на живота ти, реди ценителят на божественото питие.
Ако човек пие по литър тежко червено вино, то от керацудата не бива да близва повече от половин литър. Съветва никой да не му налита и да го обръща бързо в гърлото си.

Трябва да се приема с апетит, но и с мярка. Свещеникът е категоричен, че керацудата на друго място не може да вирее. Просто не успява да узрее добре, остава зелено гроздето. Дори трябва да се приготвя виното само на място, а не да се вози надалеч, защото се губят вкусовите му качества. „Добре е в помещението да няма туршии и друг вид зимнина. Не правете гроздовия сок прекалено сладък, защото няма да ферментира или ще вкисне", предупреждава майсторът на керацудата. „Керацудата задължително се пие с приятели, за да споделите с тях вълшебния му вкус", твърди свещеникът от село Илинденци.



Топ Новини

Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов