Избрани Новини

Бедствено положение е обявено от снощи в община Сатовча

Дъждовете активираха свлачища

Бедствено положение е обявено от снощи в община Сатовча, съобщава infomreja.bg.

Дъждовете, които валят там вече трети ден, отново нанесоха големи щети както по централния път, така и в селата на общината.

Четири са активираните свлачища по пътя Плетена – Осина. Движението на места е спряно напълно, а на други е изчистено едното платно, за да могат хората да се придвижват.

Тази сутрин пострадаха и двама пътници в лек автомобил, които бяха затрупани от свлачище край с. Осина. Лекият автомобил е "Опел Астра". Благодарение на бързата реакция на шофьора и дошлите на помощ хора колата е била извадена от свлачището и двамата пътници  са спасени.

От снощи разчистването е започнало с налична общинска техника. След полунощ е било разчистено първото свлачище на пътя Долен - Плетена.

"Кой прибира парите за почистването на канавките, всички са затлачени, а колите буквално плуват. Звъним от часове на телефон 112 за помощ, но от никъде не идва такава", коментира снощи кметът на Плетена Румен Арнаудов, който с бригада от селото се опитваше да помага на бедстващите хора по пътя.

"Снощи с наша техника освободихме една част от пътя от свлечената земна маса край Плетена и там работата продължава и в момента. От Долен до Осина активираните свлачища са 4 на брой. Звъним на 112 от вчера, в момента очакваме тежка техника от Пътно управление - ГоцеДелчев, която ни увериха, че пътува към нас. Положението е не само бедствено, но и страшно", призна кметът на община Сатовча Арбен Мименов.

Той заяви още, че валежите продължават, а на крак са вдигнати спасителни отряди, пожарна, полиция и цялата общинска и частна техника, която е налична в общината.

Много хора също са се отзовали да помагат. В селата положението също е бедствено, има откъснати улици, паднали подпорни стени, наводнени къщи.

На място е директорът на Областно пътно управление - Благоевград Христо Атанасовски.

"Уведомили сме и областния управител Бисер Михайлов", допълни Арбен Мименов.

Нанесени са щети за стотици хиляди левове от силния дъжд, който продължава да вали. Без ток са селата Слащен и Вълкосел, съборени са подпорни стени и зидове.

Пътят за Доспат е затворен заради три свлачища.



Топ Новини

Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)